Στις μάχες που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στο στρατό του Νότιου Σουδάν και αντάρτες στην περιοχή Τζόνγκλεϊ σκοτώθηκαν 105 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 39 αμάχων, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Νοτίου Σουδάν. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 16 νεκρούς.

«Τριάντα εννιά άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ 65 τραυματίστηκαν», είπε ο Φίλιπ Άγκερ, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA), των πρώην ανταρτών που ηγούνται του στρατού της ημιαυτόνομης περιοχής του Νότιου Σουδάν, η οποία αναμένεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του στρατού και της αστυνομίας, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι στην πόλη Φανγκάκ, και 30 τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Ακόμη, «30 άνδρες του Έιθορ σκοτώθηκαν», συνέχισε ο κ. Άγκερ, αναφερόμενος σε έναν από τους ηγέτες των ανταρτών, τον Τζορτζ Έιθορ.

Ο Έιθορ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του SPLA, ηγήθηκε εξέγερσης μετά την ήττα του στις εκλογές του Απριλίου για την θέση του κυβερνήτη στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ.

Οι μάχες της Τετάρτης και της Πέμπτης, που προκάλεσαν ανησυχία για τη σταθερότητα στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή, σημειώθηκαν παρά την εκεχειρία ανάμεσα στην παράταξη του Έιθορ και το στρατό, που είχε συμφωνηθεί μετά την ανταρσία στις τάξεις του στρατού του νότιου Σουδάν που είχε στοιχίσει τη ζωή 60 ανθρώπων.