Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ότι η ηγεσία της Αιγύπτου βρίσκεται σε "απόλυτο χάος" και έκανε εκ νέου έκκληση προς τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

"Θεωρώ ότι στους κόλπους του καθεστώτος επικρατεί απόλυτο χάος. Είναι σαν τον Τιτανικό. Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται", δήλωσε ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης και πρώην διπλωμάτης στα Ηνωμένα Εθνη, στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

"Ο στρατός έχει κεντρικό ρόλο. Μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά ουδέτερος, αλλά τώρα ο στρατός πρέπει να συστρατευθεί με το λαό. Στη διάρκεια της μετάβασης στην Αίγυπτο χρειαζόμαστε το στρατό για να υπερασπιστεί τα πρώτα στάδια της δημοκρατίας", είπε ο Ελ Μπαραντέι.

Η Die Presse δεν ανακοίνωσε πότε πήρε τη συνέντευξη, η οποία δεν αναφέρεται καθόλου στο τηλεοπτικό διάγγελμα του Μουμπάρακ χθες Πέμπτη κατά το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος επέστρεψε στην Αίγυπτο μετά από χρόνια στο εξωτερικό και τώρα ηγείται ενός φιλελεύθερου πολιτικού κινήματος, έκανε έκκληση για το σχηματισμό ενός τριμελούς προεδρικού συμβουλίου και μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα περιλαμβάνει αξιόπιστους τεχνοκράτες.

"Ελεύθερες και δίκαιες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μετά από μία μεταβατική περίοδο ενός έτους", είπε ο ίδιος, και κατά το διάστημα αυτό θα έχει καταστεί δυνατή η ψήφιση νέου Συντάγματος.

Ο Ελ Μπαραντέι σχολίασε περιφρονητικά τη δήλωση του Μουμπάρακ ότι θα μεταβιβάσει κάποιες από τις εξουσίες του στο νέο του αντιπρόεδρο, Όμαρ Σουλεϊμάν, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

"Ο λαός στους δρόμους έχει τα ίδια αισθήματα για τον Σουλεϊμάν και τον Μουμπάρακ. Γι αυτούς είναι το είδωλο του Μουμπάρακ στον καθρέφτη".

Όπως είπε ο Ελ Μπαραντέι, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

"Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να γίνει δημοκρατία η Αίγυπτος, στην οποία θα κυριαρχεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά κυρίως αλλαγής της κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα του ποιός κυβερνά τη χώρα, αλλά πώς την κυβερνά".

Ο Ελ Μπαραντέι κάλεσε τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους ηγέτες να ταχθούν ανοιχτά υπέρ του αιγυπτιακού λαού.

"Διαφορετικά, τι μένει από την αξιοπιστία τους, ειδικά την αξιοπιστία των Αμερικανών; Αν θέλεις να επενδύσεις σε μία νέα Αίγυπτο και σε μία νέα Μέση Ανατολή, πρέπει να δηλώσεις ανοιχτά και γρήγορα ότι είσαι στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού".

Ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος, μέχρι τα τέλη του 2009, ηγείτο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλειά του. "Δεν έχω καμία ασφάλεια εδώ και δύσκολα μπορώ να ζητήσω από την κυβέρνηση να μου παράσχει ασφάλεια. Δεν μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο κάποιος να θεωρήσει ότι κάνει κάτι καλό για το καθεστώς και τη χώρα, βλάπτοντάς με. Επομένως, αυτός είναι ένας κίνδυνος, αλλά είναι ένας κίνδυνος που αξίζει τον κόπο", είπε ο ίδιος.