Η Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν οδήγησε σε μία "παγκόσμια αφύπνιση" που μετά από τρεις δεκαετίες και πλέον έχει εξαπλωθεί σε άλλες ισλαμικές χώρες, είπε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

"Η Ισλαμική Επανάσταση ήταν ένα ξεκίνημα με ανοιχτό τέλος και δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ως ένα εθνικό, αλλά ως ένα παγκόσμιο κίνημα", είπε ο Αχμαντινεζάντ σε ομιλία του με αφορμή της 32η επέτειο από την επανάσταση του 1979.

"Η επανάστασή μας δεν ήταν ένα κοινό πολιτικό ή εθνικό κίνημα, αλλά όπως βλέπουμε σήμερα, μετά από 32 χρόνια, οδήγησε σε μία παγκόσμια αφύπνιση και ένα νέο κίνημα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική", είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Αζαντί της δυτικής Τεχεράνης, αναφερόμενος στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές αραβικές χώρες.

Οι ηγέτες του Ιράν συγκρίνουν τα επεισόδια στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες με τις διαδηλώσεις που προηγήθηκαν της ιρανικής επανάστασης του 1979, αλλά σύμφωνα με παρατηρητές, είναι αβάσιμη η άποψη της Τεχεράνης ότι τα αίτια των διαδηλώσεων είναι θρησκευτικού χαρακτήρα.

"Η ιδεολογία του Μαρξισμού κατέρρευσε, το ίδιο και ο καπιταλισμός επειδή αμφότεροι δεν οδήγησαν στην ευημερία των λαών", είπε ο Αχμαντινεζάντ "αλλά χάρη στο Θεό, έγινε η Ισλαμική Επανάσταση και το ιρανικό έθνος έγραψε ιστορία και οδήγησε στην παγκόσμια αφύπνιση".

Ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η επανάσταση ανήκει σε όλους τους ανθρώπους "καθώς σημαίνει την κυριαρχία του Αλλάχ στον κόσμο, την εγκαθίδρυση της δικαιοσύνης και τελικά την επιστροφή στην πνευματικότητα".

Ταυτόχρονα, είπε ο ίδιος, το Ιράν έχει επιτύχει τεχνολογική πρόοδο και μέσα στα επόμενα χρόνια "το Ιράν θα στείλει ακόμα και τον πρώτο του αστροναύτη στο διάστημα".