Έκκληση προς τις πολιτικές αρχές της Αλβανίας να αποκαταστήσουν άμεσα «έναν εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης» απηύθυνε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην αλβανική βουλή μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε, αφού εξέφρασε τη λύπη της για το συμβάν, επέμεινε στην ανάγκη ο κοινοβουλευτικός διάλογος να διεξάγεται σύμφωνα με τις προσδοκίες του αλβανικού λαού αλλά και με τις φιλοδοξίες για ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Η ίδια εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει τις προθέσεις της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, υπενθύμισε ωστόσο, ότι, σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΣΕ, στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009 η Αλβανία δεν εκπλήρωσε το σύνολο των διεθνών απαιτούμενων κριτηρίων. Η εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε επίσης ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει την πλήρη εφαρμογή των συστάσεων που απηύθυνε ο ΟΑΣΕ, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλο εκπρόσωπο της Επιτροπής, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, αμέσως μετά την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στην Τυνησία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής, προτίθεται να μεταβεί στην Αλβανία.