Μεγάλη ένταση επικράτησε σε μια από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής των 20 πιο ανεπτυγμένων κρατών στη Σεούλ, κάνοντας σαφές ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές μια ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών της.

Οι αντιπροσωπείες που προετοίμαζαν το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά το τέλος της διήμερης συνόδου του G20 διαφώνησαν πλήρως σε ζητήματα όπως οι νομισματικές ισοτιμίες. Ο Κιμ Γιουν Κιουνγκ, εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης αντιπροσωπείας, είπε χαρακτηριστικά ότι "αναγκαστήκαμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή διότι ο διάλογος ήταν τόσο έντονος που νοιώθαμε ότι υπήρχε πολλή ζέστη" στην αίθουσα.

Η 14ωρη συνάντηση 40-50 εκπροσώπων χωρών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του G20 χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις για ζητήματα όπως η "ισόρροπη ανάπτυξη". Σύμφωνα με τον Κιμ, πολλά σημεία του τελικού ανακοινωθέντος αφέθηκαν κενά, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για το περιεχόμενο ούτε για το ύφος που θα χρησιμοποιηθεί.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη και ακόμη και αύριο Πέμπτη εάν χρειαστεί.

Η σύνοδος είναι η πέμπτη από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και αρκετοί ηγέτες εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα σηματοδοτούσε το τέλος της. Αλλά η ανάκαμψη είναι πολλών ταχυτήτων, ενώ οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που αναμένεται να εξασθενίσουν το δολάριο και να καταστήσουν διαθέσιμο "φθηνό χρήμα" το οποίο είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε αναπτυσσόμενες χώρες δέχονται ήδη σφοδρές επικρίσεις.