"Δυτικές κυβερνήσεις τελούσαν σε γνώση του λαθρεμπορίου οργάνων ανθρώπων στο Κόσοβο", επισημάνθηκε σήμερα από τον εισηγητή γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μαρτί, που έδωσε μία συνέντευξη στη σλοβενική εφημερίδα "Ντέλο".

Ο Μαρτί (Ελβετία) έχει κάνει και υπόμνημα σαυτό το θέμα, που τέθηκε υπόψη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Ιανουάριο φέτος, σύμφωνα με το οποίο :

- αντάρτες Κοσοβάροι μέσω Αλβανίας έκαναν λαθρεμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων τους, στα τέλη της περασμένης 10ετίας. Ζητείτο, συνεπώς, στο Κόσοβο και στην Αλβανία να γίνουν μη εξαρτημένες από τις κυβερνήσεις έρευνες γιά όλα τα συναφή ζητήματα.

- Ο πρώην ηγέτης του "Εθνικοαπελευθερωτικού στρατού του Κόσοβου", σήμερα πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, σχολιάζοντας το υπόμνημα Μαρτί, τόνισε ότι "δεν τον αφορά καθόλου", όμως θα τον ενδιέφερε να γίνει η ζητούμενη απ αυτόν έρευνα.

"Στη Δύση, κυβερνήσεις γνώριζαν"...

Από την πλευρά του, ο Μαρτί επέμεινε στην ίδια συνέντευξή του ότι, "δυτικές κυβερνήσεις εγνώριζαν γιά το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, αδρανώντας ολοκληρωτικά".

Σημείωσε πάντως ότι, "μάρτυρες του λαθρεμπορίου κινδυνεύουν με τη θανατική ποινή, εάν αποκαλυπτόταν πώς συνομιλούσαν με την αποστολή της ΕΕ γιά το Κόσοβο, την Eulex", κατά συνέπειαν "θα έπρεπε να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα γιά την προστασία μαρτύρων", εάν υπήρχε η βούληση να διερευνηθεί σε βάθος το ζήτημα της λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.

Καταλήγοντας ο Μαρτί τόνισε ότι "δεν βλέπω να γίνεται το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, επειδή θα καταδειχθεί ότι ενώ γνώριζαν, κυβερνήσεις στη Δύση αδράνησαν".