Ομάδα Aιγύπτιων κυβερνο-ακτιβιστών, που συμμετείχαν στην οργάνωση του κινήματος αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας, για να συζητήσει το θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου και την αναστολή ισχύος του συντάγματος.

"Συναντηθήκαμε με τον στρατό για να καταλάβουμε τις θέσεις τους και να παρουσιάσουμε τις δικές μας", δηλώνουν ο Ουαέλ Γόνιμ, στέλεχος της Google, που έγινε σύμβολο της εξέγερσης και ο μπλόγκερ Αμρ Σαλάμ σε μήνυμά τους σε ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με τους δύο, οι στρατιωτικοί έχουν την πρόθεση να προτείνουν τροπολογίες στο σύνταγμα εντός των προσεχών δέκα ημερών και να τις θέσουν προς έγκριση σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί εντός δύο μηνών, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών.

"Ο στρατός δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να κυβερνήσει την Αίγυπτο και ότι το μέλλον της Αιγύπτου θα καθορισθεί από μία πολιτική ηγεσία", γράφουν οι δύο στο μήνυμά τους στο Twitter.

Ο στρατός υποσχέθηκε επίσης ότι θα προσαγάγει στη δικαιοσύνη όσους κατηγορούνται για διαφθορά, "όποιο και αν ήταν ή είναι το αξίωμά τους".

Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι φυλάκισαν και βασάνισαν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, δεσμεύθηκαν επίσης "να βρουν όλους τους διαδηλωτές που θεωρούνται αγνοούμενοι".

Ο Ουαέλ Γόνιμ συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κάιρο και στη συνέχεια απελευθερώθηκε, αφού κρατήθηκε, όπως κατήγγειλε, με δεμένα τα μάτια επί 12 ημέρες.

Είναι ο διαχειριστής της σελίδας του Facebook "Είμαστε όλοι Χάλεντ Σαΐντ" (στη μνήμη ενός νεαρού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία), ομάδα στο Ιντερνετ που βοήθησε στην οργάνωση της εξέγερσης που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου.

Το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες ότι αναλαμβάνει τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας προσωρινά, για διάστημα έξι μηνών, ή μέχρι την ολοκλήρωση των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών, διατηρώντας στη θέση της για τις τρέχουσες υποθέσεις την κυβέρνηση που σχηματίσθηκε στις 31 Ιανουαρίου από τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Διαδηλώσεις στη πλατεία Ταχρίρ για τους "μάρτυρες της Επανάστασης"

Tην ίδια ώρα, εκατοντάδες αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, συμμετείχαν σε πορεία που κατέληξε στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα για να εκφράσουν "αλληλεγγύη" με τους διαδηλωτές οι κινητοποιήσεις των οποίων ώθησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Κυματίζοντας Αιγυπτιακές σημαίες οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα "Εμείς και ο λαός είμαστε ένα", ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι αστυνομικοί είπαν ότι ήθελαν με τον τρόπο αυτό να "τιμήσουν τους μάρτυρες της επανάστασης".

Το χρηματιστήριο του Καΐρου, το οποίο παρέμενε κλειστό λόγω των διαδηλώσεων και της πολιτικής αναταραχής στη χώρα, δε θα επαναλάβει τη λειτουργία του έως ότου η "ομαλότητα" επιστρέψει στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του.

Διαμαρτυρία των κυβερνητικών υπαλλήλων για τους χαμηλούς μισθούς

Εκατοντάδες κυβερνητικοί υπάλληλοι στην Αίγυπτο απεργούν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς τους και τη διαφθορά, καθώς η χώρα συνεχίζει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς τρεις ημέρες μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι υπάλληλοι των υπουργείων εξακολουθούν να απεργούν ζητώντας μεγαλύτερους μισθούς και καταγγέλλοντας τους επικεφαλής τους για διαφθορά.