Στο βόρειο Κόσοβο στη διάρκεια του 2010 καταγράφηκαν περίπου 1.500 επεισόδια, δηλαδή κατά μέσο όρο σημειώνονταν τέσσερα επεισόδια την ημέρα, δήλωσε ο περιφερειακός εκπρόσωπος της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου, Μπεσίμ Χότι.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο κ. Χότι είπε ότι στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα σημειώθηκαν 699 επεισόδια, στο Ζούμπιν Πότοκ 174, στο Ζβέτσαν 210 και στο Λεπόσαβιτς 381.

Μεταξύ των σοβαρότερων επεισοδίων στη διάρκεια του 2010 ήταν τέσσερις δολοφονίες. Ο γιατρός Μεσούντ Τζέκοβιτς σκοτώθηκε στις αρχές Ιουλίου του περασμένου χρόνου στη συνοικία Μποσνιάσκα μαχάλα, στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού κατά την οποία τραυματίστηκαν 11 άτομα.

Ο οδηγός ταξί, Νίκολα Ραντοβάνοβιτς δολοφονήθηκε στην περιοχή Μπάνισκα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα πυροβολήθηκε από αυτόματο όπλο και έχασε τη ζωή του Χακίφ Μεχμέτι - Κίκο και στις αρχές Δεκεμβρίου στο Λεπόσαβιτς δολοφονήθηκε ο Σέφκο Σάλκοβιτς.

Στις αρχές Ιουλίου ο βουλευτής Πέταρ Μίλετιτς δέχθηκε επίθεση με αυτόματο όπλο και τραυματίστηκε σοβαρά.

"Οι έρευνες για τις υποθέσεις των Πέταρ Μίλετιτς, Μεσούντ Τζέκοβιτς, Χακίφ Μεχμέτι και Σέφκο Σάλκοβιτς είναι σε εξέλιξη. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες για τις έρευνες", δήλωσε η εκπρόσωπος της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο, Ιρίνα Γκουντέλιεβιτς.

Από την αστυνομική υπηρεσία του Κοσόβου τονίζεται ότι στο βόρειο Κόσοβο υλοποιούνται επιχειρησιακά σχέδια με στόχο την προληπτική δράση στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.