Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται από τη Παρασκευή σε πολλές χώρες παγκοσμίως με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στη Χιλή που μέσα σε δύο ημέρες έχουν σημειωθεί περισσότεροι από πέντε σεισμοί, εντάσεως από 4 εώς 7 ρίχτερ.

Μόνο σήμερα, Δευτέρα, μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί τρεις σεισμοί σε Χιλή, Κύπρο και Αλβανία.

Αναλυτικότερα, μέτρια σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, όπως ανακοινώθηκε από το Αλβανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 10:07 (τοπική ώρα) και το επίκεντρό της ήταν σε απόσταση 22 χιλιομέτρων νότια της πόλης Αυλώνα, στο χωριό Γκέρνετς.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες η υλικές ζημιές.

Επιπλέον, ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί στη Λεμεσό και έγινε αισθητή από κατοίκους της περιοχής Ακρωτηρίου.

Ο ανώτερος γεωλογικός λειτουργός Στέλιος Νικολαΐδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι πρόκειται για μια από τις συνήθεις δονήσεις, που δεν εγκυμονούν κινδύνους.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών σημειώθηκε, επίσης, σήμερα το πρωί ανοικτά των ακτών της Χιλής, σε βάθος 25 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός έπληξε περιοχή 97 χλμ. δυτικά της πόλης Τάλκα της Χιλής, σύμφωνα με το USGS.

Η κρατική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

"Δεν υπήρξε κίνδυνος για τσουνάμι με βάση το σεισμογενές ιστορικό και τα δεδομένα για τσουνάμι", ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού.

Σημειώνεται πως και στην Ελλάδα τα "κουνήματα" είναι συχνά τις τελευταίες ημέρες.

Μικρής έντασης σεισμικές δονήσεις γίνονταν αισθητές από τους κατοίκους της Πάτρας και της Ναυπάκτου τη Παρασκευή και το Σάββατο.

Η πρώτη δόνηση τη Παρασκευή είχε ένταση 4,3 ρίχτερ ενώ ακολούθησαν άλλες δύο 3,4 και 4,0 ρίχτερ αντίστοιχα την επόμενη ημέρα.