Η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την αγορά εντός 2011 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και να χορηγήσει τα 900 εκατομμύρια δολάρια που θα έδινε γι' αυτά στους άπορους την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράκ με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

"Δεν υπάρχει προς το παρόν συμβόλαιο αγοράς F-16. Αυτό αναβλήθηκε φέτος και το σύνολο του ποσού θα χορηγηθεί για την αύξηση των δελτίων διανομής τροφίμων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Άλι αλ Ντάμπαγ.

"Στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού του 2011, που μας παρουσιάστηκε, τα 900 εκατομμύρια δολάρια που προβλέπονται για την αγορά F-16 θα εξυπηρετήσουν στη χρηματοδότηση των δελτίων διανομής τροφίμων και των κοινωνικών επιδομάτων", επιβεβαίωσε ο κούρδος βουλευτής Μοχάμαντ Χαλίλ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του κοινοβουλίου.

"Έπρεπε να κάνουμε επιλογές λόγω του ελλείμματος του προϋπολογισμού", προσέθεσε.

Οι δαπάνες φτάνουν τα 81,86 δισεκατομμύρια δολάρια και τα έσοδα τα 68,56 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή υπάρχει έλλειμμα 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι σε έξι εκατομμύρια οικογένειες παρέχονται δελτία διανομής τροφίμων, τα οποία τους επιτρέπουν να εξασφαλίζουν κάθε μήνα τα βασικά είδη διατροφής.

Κατά τη συνέντευξη αυτή είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αυξήσει φέτος το ποσό που χορηγείται στα δελτία αυτά από τρία σε τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ιράκ διαπραγματεύεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο με τις ΗΠΑ την αγορά 18 μαχητικών F-16 για την προστασία του εναέριου χώρου του μετά την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη του 2011.