Η νεαρή μπλόγκερ από τη Συρία Ταλ Αλ-Μαλούχι καταδικάστηκε σήμερα σε πέντε χρόνια φυλάκιση από το Ανώτατο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας της Δαμασκού για κατασκοπεία υπέρ ξένης χώρας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας.

"Το Ανώτατο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας της Δαμασκού καταδίκασε σήμερα τη νεαρή μπλόγκερ Ταλ Αλ-Μαλούχι σε πέντε χρόνια φυλάκιση, αφού την έκρινε ένοχη για την παροχή πληροφορίων σε ξένο κράτος ", ανακοίνωσε η οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η 19χρονη μπλόγκερ συνελήφθη από τις αρχές της Συρίας το Δεκέμβριο του 2009 όταν ακόμα ήταν μαθήτρια. Η Αλ-Μαλούχι είναι εγγονή ενός πρώην υπουργού της χώρας, υπενθυμίζει το Παρατηρητήριο.

Τον Οκτώβριο η συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν έγραψε ότι οι αρχές της χώρας κατηγορούν την 19χρονη για κατασκοπεία υπέρ της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο. Η νεαρή έμεινε αρκετούς μήνες στη φυλακή, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Εξάλλου το Σάββατο οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη "μυστική δίκη" της Ταλ Αλ-Μαλούχι και ζήτησαν από τη Συρία να την απελευθερώσει.

"Καλούμε τη συριακή κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλους τους κρατούμενους συνείδησης και να επιτρέψει στους σύρους πολίτες να απολαμβάνουν τα οικουμενικά δικαιώματά τους της έκφρασης και της συνάθροισης χωρίς τον φόβο αντιποίνων από την κυβέρνησή τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), την οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ, το ιστολόγιο της Αλ-Μαλούχι δεν ασχολείτο με τη συριακή πολιτική. Περιελάμβανε ποιήματα, άρθρα που υποστήριζαν το παλαιστινιακό ζήτημα, άρθρα που επέκριναν τη Μεσογειακή Ένωση, μια γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία για τη συνεργασία αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, καθώς και του Ισραήλ.