Δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν σήμερα στην πόλη Ισφαχάν κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Επεισόδια ξέσπασαν νωρίτερα και στην Τεχεράνη μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν χιλιάδες Ιρανούς που μετέχουν σε συγκέντρωση σε υποστήριξη των λαϊκών εξεγέρσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χρωμοσφαιρών για να διαλύσει το πλήθος των πολλών χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί σε μικρές ομάδες κοντά στην πλατεία Αζαντί (Ελευθερία) στο δυτικό τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μολονότι οι διαδηλωτές ήταν σιωπηλοί όταν άρχισε η πορεία, ορισμένοι άρχισαν να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως "θάνατος στον δικτάτορα" και ορισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Αναφέεται ότι το καθεστώς έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουσεΐν Μοσαβί για να μην μπορέσει να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις, ενώ σε κατ΄ οίκον περιορισμό βρίσκεται και ένας άλλος πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Μεχντί Καρουμπί.

Η πορεία αυτή αποτελεί ένα τεστ για τη δύναμη της αντιπολίτευσης των μεταρρυθμιστών, η οποία δεν έχει κατέβει στους δρόμους από το Δεκέμβριο του 2009. Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πιστεύεται ότι θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να σταματήσουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μορχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί ζήτησαν την πραγματοποίηση σήμερα διαδήλωσης σε υποστήριξη των λαϊκών εξεγέρσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν το αίτημά τους και απαγόρευσαν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συγκέντρωσης.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Μαχμούντ Αμπασζαντέχ Μεσκινί επανέλαβε εξάλλου σήμερα ότι δεν έχει δοθεί καμία άδεια στην αντιπολίτευση για την πραγματοποίηση διαδήλωσης.

Παρόλο που το ιρανικό καθεστώς στήριξε την εξέγερση στην Αίγυπτο, θεωρεί ότι τέτοιες διαδηλώσεις δεν έχουν θέση στο Ιράν γιατί έχουν πολιτικά κίνητρα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μουλάδες θέλουν να εμποδίσουν τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτούν την εξέγερση στην Αίγυπτο, για να αναζωπυρώσουν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος, που κορυφώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2009 και την αμφισβήτηση του αποτελέσματός του από την αντιπολίτευση.

TAGS