Αντιφρονούντες στην Λιβύη καλούν μέσω του Facebook, τον λαό να διαδηλώσει για την διαφθορά στην χώρα κατά τα πρότυπα της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

Υπό το σύνθημα "Ανταρσία της 17ης Φεβρουαρίου 2011: για μια ημέρα οργής στη Λιβύη", η συγκεκριμένη σελίδα που αριθμεί 4.400 μέλη, καλεί τον λαό να εξεγερθεί κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Την ίδια στιγμή μια άλλη ομάδα, από 2.600 μέλη, καλεί το λαό της Λιβύης να κατέβει στους δρόμους για "μια ημέρα οργής κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού", στη μνήμη των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη στις 17 Φεβρουαρίου 2006.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 69 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν εκείνη την ημέρα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που είχαν επιτεθεί στο προξενείο της Ιταλίας διαμαρτυρόμενοι για τη δημοσίευση των σκίτσων που προσέβαλαν τον προφήτη Μωάμεθ.

Επίσης τουλάχιστον 200 άτομα και αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό υπέγραψαν μια έκκληση με την οποία ζητούν "το δικαίωμα του λιβυκού λαού να εκφράζει τη γνώση του με ειρηνικές διαδηλώσεις, χωρίς καμιάς μορφής παρενόχληση, πρόκληση ή απειλή από το σύστημα" και καλούν τον συνταγματάρχη Καντάφι και την οικογένειά του να εγκαταλείψουν την εξουσία.

Αναφέρεται ότι μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, το καθεστώς της Λιβύης επιχείρησε να λάβει προληπτικά μέτρα για να καθησυχάσει τους Λίβυους. Μεταξύ άλλων, επανέφερε τις επιδοτήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και διευκόλυνε τη χορήγηση άτοκων δανείων χωρίς εγγυήσεις.