Ο παλαίμαχος διπλωμάτης, που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, πρώην επικεφαλής της επιτροπής για τον έλεγχο της διάδοσης των πυρηνικών του ΟΗΕ και τώρα από τους αναμορφωτές της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέϊ, με δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα, σκιαγράφησε το πρότυπο, που κατά την άποψή του θα πρέπει να πληροί, ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με όσα είπε στην συνέντευξή του, ο Αιγύπτιος πρώην διπλωμάτης, ο πολιτικός που θα διαδεχθεί στην ηγεσία της χώρας, τον εκδιωχθέντα από την λαϊκή εξέγερση 82χρονο πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ, θα πρέπει να είναι από 40 έως 50 ετών.

Όπως δε εξομολογήθηκε, ο ίδιος είχε σαν μοναδικό στόχο της προσπάθειάς του, να δει την χώρα του να αλλάζει, από ένα καθεστώς καταπιεστικής δικτατορίας σε μία πολιτισμένη και δημοκρατική πολιτεία.

Οι υποστηριχτές του τον βλέπουν σαν μία πιθανή επιλογή για τη διαδοχή στην προεδρία, αλλά οι επικριτές του, του καταλογίζουν ότι έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.

Ο ίδιος με τις δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, εφόσον του ζητηθεί κάτι τέτοιο.

"Δεν θα προτείνω τον εαυτό μου, για την διεκδίκηση της προεδρίας, από μόνος μου", είπε ενώ επανέλαβε ότι δεν ήταν η επιθυμία του να γίνει πρόεδρος της Αιγύπτου.