Την ίδια δίψα για τη δημοκρατία όπως στην Αίγυπτο και την Τυνησία δείχνει να έχει ο λαός του Ιράν από την πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση η οποία οργανώθηκε πριν από ένα χρόνο από την αντιπολίτευση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

"Αντίθετα με αυτό που υποστηρίζει το ιρανικό καθεστώς, η Αίγυπτος και η Τυνησία δε θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ισλαμικής επανάστασης του 1979", πρόσθεσε ο Μπούζεκ, ο οποίος εκτιμά ότι παραμένει στη χώρα "το πνεύμα" των διαδηλώσεων του 2009 μετά τις προεδρικές εκλογές που σημαδεύτηκαν από νοθεία.

Χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να διαδηλώσουν χθες το απόγευμα στο κέντρο της Τεχεράνης ύστερα από έκκληση των ηγετών της αντιπολίτευσης, του πρώην πρωθυπουργού Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί.

Οι δυο άνδρες βρίσκονται εδώ και μέρες σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Ο Μπούζεκ ζήτησε να έχουν ελευθερία κινήσεων οι δυο πολιτικοί και κάλεσε τις ιρανικές αρχές να μην κάνουν χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.


ΕΕ προς Ιράν: "Να διαδηλώσουν ελεύθερα οι πολίτες"


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε σήμερα το Ιράν να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και επέκρινε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ορισμένα μέλη της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης.

Η Άστον παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα στο Ιράν, "ιδιαίτερα τους περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεων ορισμένων μελών της αντιπολίτευσης και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου της.

"Καλεί τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν πλήρως και να προστατέψουν τα δικαιώματα των πολιτών τους, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος να συγκεντρώνονται ειρηνικά", ενώ παράλληλα ζητά από τις ιρανικές αρχές "να απόσχουν από τη χρήση βίας σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών".