Τη σημασία της έγκρισης στρατηγικών στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, οι οποίες θα έχουν ως "οδηγό" την ευρωπαϊκή νομοθεσία, επισήμαναν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων των συναντήσεων που είχαν στη βαλκανική αυτή χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χαιρέτισε τα θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και ενθάρρυνε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες για την κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Vc.

Επίσης, κάλεσε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να προβεί σύντομα στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ηλεκτρική ενέργεια, με βάση το "πρίσμα" των απαιτήσεων της Συνθήκης Ενεργειακής Κοινότητας και της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και από τους αρμόδιους φορείς της βαλκανικής χώρας ανακοινώθηκε ότι σύντομα η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισαν στους συνομιλητές τους την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νομοθετικού πλαισίου - πλήρως εναρμονισμένου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία - για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε τη βοήθειά της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προκειμένου η βαλκανική χώρα να καθορίσει μια στρατηγική ανάπτυξης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, ως προϋπόθεση για τη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων, με στόχο την ανάπτυξη υποδομών μεταφορών και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται, εξάλλου, πως η πρόοδος της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, στη διαδικασία της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης, εξαρτάται από την εκπλήρωση των απαιτήσεων της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.