Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ έδωσε τη συγκατάθεσή του να ανοίξουν όλα τα αρχειακά έγγραφα στα οποία εμφανίζεται το όνομά του, ώστε να διαλύσει τις υποψίες αντιπολιτευόμενου κόμματος ότι την περίοδο της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε διασυνδέσεις με την Udba, την κομμουνιστική μυστική αστυνομία.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ και προς το διευθυντή των Εθνικών Αρχείων Ντράγκαν Μάτιτς ο κ. Τουρκ διευκρινίζει ότι η συναίνεσή του θα έχει ισχύ ακόμη κι αν υιοθετηθούν αλλαγές στο νόμο για τα αρχεία και τα ιστορικά έγγραφα.

Ο κ. Τουρκ απαγορεύει να χρησιμοποιηθεί η προστασία του θεσμού του αρχηγού του κράτους ως πιθανή δικαιολογία για την περιορισμένη πρόσβαση σ' αυτά τα αρχεία.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας έλαβε την απόφαση μετά τη δημοσιοποίηση, την περασμένη εβδομάδα, από το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα, εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Τουρκ φέρεται να έχει σχέση με τα γεγονότα που αφορούν το βομβαρδισμό του Μουσείου Voelkermarkt, στην επαρχία Κορίνθια της Αυστρίας, το 1979.

Ο κ. Τουρκ είπε ότι οι ενέργειες του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος αποτελούν απόπειρα δυσφήμισής του, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύουν την κατάσταση της πολιτικής κουλτούρας στη Σλοβενία.

"Το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά της εκμετάλλευσης αρχειακών εγγράφων είναι να επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτά", τόνισε ο πρόεδρος της Σλοβενίας.

Τα αρχεία δημοσιοποιήθηκαν από το κόμμα της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο πολιτικής διαμάχης για την απόφαση της κυβέρνησης να τροποποιήσει το νόμο περί αρχείων, ώστε ορισμένα έγγραφα να μην δημοσιοποιούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας απαγόρευσε την πρόσβαση σε τμήμα "ευαίσθητου" αρχειακού υλικού από την περίοδο της πρώην Γιουγκοσλαβίας στον πολιτικό και αρθρογράφο Ίγκορ Ομέρζα, ο οποίος βάσει αυτών των εγγράφων ετοίμαζε βιβλίο για το πώς η σλοβενική Udba (κομμουνιστική μυστική αστυνομία) ασκούσε διώξεις στους πολιτικούς αντιπάλους του παλιού καθεστώτος.

Το αίτημα του Ομέρζα απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι στα έγγραφα ενδέχεται να εμπεριείχαν ονόματα ανθρώπων που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό για τα σλοβενικά συμφέροντα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος, Γιάνεζ Γιάνσα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το κλείσιμο των αρχείων προστατεύει πολιτικούς που είναι ακόμη εν ενεργεία και είχαν διασυνδέσεις με «παλαιές δομές» .

Ο βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ντούσαν Κάμερ, είπε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο πρέπει να εξετάσει αν οι αλλαγές στο σχετικό νόμο είναι αντισυνταγματικές.