Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, εγκωμίασε την τουρκική κυβέρνηση, επειδή αποστασιοποιήθηκε από το Ισραήλ, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση. "Οι αλλαγές στην πολιτική θέση της Τουρκίας, ιδιαίτερα το ότι πήρε αποστάσεις από το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ), έφεραν αυτή τη χώρα πλησιέστερα στον ισλαμικό κόσμο", δήλωσε ο αγιατολάχ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράν.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε πως η επιρροή,τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ στην περιοχή,έχει εξασθενήσει, γεγονός που δίνει στα ισλαμικά κράτη την ευκαιρία να ενισχυθούν. "Ο ισλαμικός κόσμος θα πρέπει να πραγματώσει το τεράστιο δυναμικό του και να το χρησιμοποιήσει για να γίνει ένας νέος ισχυρός και με επιρροή παγκόσμιος συνασπισμός", δήλωσε ο αγιατολάχ, ο οποίος έχει συνταγματικά την τελευταία λέξη σε όλες τις κρατικές υποθέσεις.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε ακόμη πως ελπίζει ότι η Τουρκία και το Ιράν θα μπορέσουν να τριπλασιάσουν τον όγκο των ετήσιων εμπορικών συναλλαγών τους,ώστε αυτός να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Γκιούλ χαρακτήρισε καρποφόρες,την επίσκεψή του στην Τεχεράνη και τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Ο Γκιούλ αναχώρησε σήμερα από την Τεχεράνη για να επισκεφθεί την τουριστική πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν. Αύριο Τετάρτη θα μεταβεί στη βορειοδυτική βιομηχανική πόλη Ταμπρίζ, όπου αναμένεται να συζητήσει την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στους ιδιωτικούς τομείς των δύο χωρών.