Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ οδεύουν προς κρίση, αν οι Βρυξέλλες δεν πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να άρουν το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης.

Αν η Τουρκία δεν καταφέρει να ανοίξει ένα νέο "κεφάλαιο" στις διαπραγματεύσεις με τους 27 στη διάρκεια της τρέχουσας ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ, θα έχει περάσει ένας χρόνος χωρίς καμιά πρόοδο, υπογράμμισε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Αυτό θα προκαλέσει αναμφίβολα (...) δεν ξέρω αν πρέπει να χρησιμοποιήσω τη λέξη κρίση, επειδή περάσαμε πολλές με την ΕΕ και για μας η λέξη αυτή έχει γίνει τετριμμένη", δήλωσε σε δημοσιογράφους. "Η ΕΕ πρέπει να ξυπνήσει (...). Πιστεύουμε ότι πρέπει τουλάχιστον να κάνει μια χειρονομία προς την Τουρκία", προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

Από τα 35 θεματικά κεφάλαια που οροθετούν το κοινοτικό κεκτημένο, μόνο 13 έχουν ανοίξει μέχρι τώρα στις συνομιλίες με την Άγκυρα. Ο Τούρκος διπλωμάτης υπογράμμισε πάντως ότι η χώρα του επιμένει να φέρει σε πέρας τις συνομιλίες, παρά τις δυσκολίες. Είμαστε πεισματάρηδες (...). Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα φύγουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων", επέμεινε.