"Μετά τις σαρωτικές συλλήψεις διαλύεται πάσα αμφιβολία ως προς το ποιος είναι το αφεντικό στην Τουρκία" συμπεραίνει η εφημερίδα "Χουριέτ" σε σχέση με τη σύλληψη 163 απόστρατων και εν ενεργεία ανώτερων αξιωματικών για τις υποθέσεις "Βαριοπούλα" και "Εργκενεκόν".

Η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση, που φέρνει αντιμέτωπους το στρατό με την, ισλαμικών καταβολών, κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχιστεί στις 14 Μαρτίου, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη διαδοχική θητεία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι υποθέσεις "Βαριοπούλα" και "Εργκενεκόν", έχουν οδηγήσει στη σύλληψη και σε ορισμένες περιπτώσεις στην προφυλάκιση ανωτάτων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, όπως συνέβη με τον Αρχηγό της Α' Στρατιάς το Στρατηγό Τσετίν Ντογάν και τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας Χασάν Ακσάι.

Έτσι από τους 300 στρατηγούς που συνολικά διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι 30 είναι προφυλακισμένοι, όπως υπολογίζουν κύκλοι της αντιπολίτευσης αντιδρώντας εντονότατα στην απόφαση του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης που διερευνά την υπόθεση.

Οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την απόφαση του εισαγγελέα και αμφισβητούν την αυθεντικότητα των τεκμηρίων που έχει στη διάθεσή της η ανάκριση. Τόσο το εργαστήριο της αστυνομίας όσο και της ακαδημίας ερευνών TUBITAK επιβεβαίωσαν ωστόσο την αυθεντικότητα των εγγράφων που τεκμηριώνουν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, την εμπλοκή των κατηγορουμένων στην προετοιμασία πραξικοπήματος.

Η σύλληψη των αξιωματικών κρίνεται ως η τελευταία πράξη της αναμέτρησης μεταξύ του κυβερνητικού κόμματος AKP και του στρατού, μία πράξη που και συμβολικά κατοχυρώνει την κυριαρχία της νυν κυβέρνησης επί του στρατού, για πρώτη ίσως φορά από τη συγκρότηση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Το συμπέρασμα αυτό διατύπωσε και στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζει τον στρατό ως "χάρτινη τίγρη", ενώ ο κ. Σουχέιλ Μπατούμ επέκρινε τον στρατό γιατί δεν έκανε "εγκαίρως", όπως υποστήριξε, το πραξικόπημα του.