Οι Τουρκικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη 100 Κούρδων διαδηλωτών, κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε στην νοτιοανατολική Τουρκία με αφορμή τη 12η επέτειο από τη σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, κύρια πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, για να καταδικάσουν τη σύλληψη του Οτσαλάν στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 στην Κένυα, προτού προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν πορεία σε έναν από τους μεγάλους οδικούς άξονες της περιοχής.

Όταν οι αρχές τους εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της περιοχής, οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Περίπου 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν και τουλάχιστον ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν.

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα είχαν κλείσει σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Επίσης στη γειτονική επαρχία Μπατμάν, η αστυνομία κατέστειλε με τη βία παρόμοια διαδήλωση που έγινε σε υποστήριξη της ηγετικής μορφής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Ενώ άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Χακάρι, το Βαν και τη Σανλιούρφα, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και κάνουν λόγο για πολλές συλλήψεις.