Ο στόχος για τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στην Λωρίδα της Γάζας, έως το Σεπτέμβριο εξακολουθεί να είναι επιτεύξιμος, μολονότι αποτελεί "μια πρόκληση", δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον από την Ιερουσαλήμ.

"Είναι μια προθεσμία που έχει αποδεχθεί όλος ο κόσμος", δήλωσε η Άστον αναφερόμενη στη διορία ενός χρόνου που δόθηκε κατά την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στις 2 Σεπτεμβρίου του 2010 στην Ουάσινγκτον.

"Πιστεύω ότι οφείλουμε να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο και ότι δεν είναι ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια αλλαγή του", προσέθεσε, απαντώντας σε ερώτηση για το σεβασμό του χρονοδιαγράμματος αυτού μετά το κύμα λαϊκής αμφισβήτησης που υπάρχει αυτόν τον καιρό στον αραβικό κόσμο.

"Είναι μια πρόκληση", αναγνώρισε ωστόσο η Άστον, η οποία έφτασε χθες το βράδυ στην περιοχή έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τυνησία.

Η Άστον συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Στη συνέχεια αναμένεται να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Άστον αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές της για τη σύνοδο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) που έγινε στις 5 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, στη Γερμανία, και να αναφερθεί κυρίως στην επόμενη συνάντηση των απεσταλμένων του Κουαρτέτου με τους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες.