Ο υποδιοικητής Μάρκος, επικεφαλής της μεξικανικής εξέγερσης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας (EZLN), έσπασε τη σιωπή του έπειτα από δύο χρόνια για να επικρίνει τον πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του Μεξικού.

"Ο πόλεμος αυτός δεν θα προκαλέσει μόνο χιλιάδες νεκρούς και ζουμερά κέρδη. Θα αφήσει κυρίως ένα έθνος κατεστραμμένο, αφανισμένο, αθεράπευτα διαλυμένο", γράφει σε επιστολή του στον μεξικανό φιλόσοφο Λουίς Βιγιόρο, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Ο πόλεμος του Φελίπε Καλδερόν" κατά των καρτέλ "είναι ένα εμπόριο", στο οποίο ο μεξικανός πρόεδρος έχει διαθέσει, σύμφωνα με τον Μάρκος, περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια από το δημόσιο χρήμα μεταξύ του 2007 και του 2010.

Ο μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν έχει κινητοποιήσει 50.000 στρατιώτες στον πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών από την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη του 2006, χωρίς να έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τη βία, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο 34.600 ανθρώπων σε περίοδο τεσσάρων ετών.

Η εκστρατεία αυτή, σημειώνει ο Μάρκος, ωφελεί τις ΗΠΑ, την πρώτη παγκοσμίως χώρα σε κατανάλωση κοκαΐνης και κύριο προμηθευτή όπλων των αρχών και των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στο Μεξικό.

"Οι ΗΠΑ κερδίζουν κάτι από αυτόν τον 'τοπικό' πόλεμο; Η απάντηση είναι: ναι", υπογραμμίζει ο Μάρκος, ο οποίος εκφράζει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τον επίσημο απολογισμό αυτού του "πολέμου".

"Από αυτούς τους 34.612 δολοφονημένους, πόσοι ήταν εγκληματίες; Και τα περισσότερα από χίλια παιδιά που δολοφονήθηκαν, ήταν επίσης πληρωμένοι φονιάδες του οργανωμένου εγκλήματος;", ρωτάει.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH) έχει δεχθεί εκατοντάδες μηνύσεις κατά των στρατιωτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδικάζουν το θάνατο αμάχων στις ανταλλαγές πυρών μεταξύ των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και των στρατιωτικών.

Ο Μάρκος σιωπά από τον Ιανουάριο του 2009 και ο EZLN έχει ακυρώσει τις εκδηλώσεις για την επέτειο της ένοπλης εξέγερσης στην πολιτεία Τσιάπας, στο νοτιοανατολικό Μεξικό, την 1η Ιανουαρίου του 1994, ημέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου των χωρών της βόρειας Αμερικής (Alena) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού.