Το υπουργείο Εσωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ζήτησε από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης “Facebook” να διακόψουν τη λειτουργία των διαδικτυακών ομάδων που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με θέμα την υπεράσπιση ή την καταδίκη της κατασκευής της εκκλησίας-μουσείου στο κάστρο των Σκοπίων, καθώς εμφανίστηκαν άκρως ανησυχητικές αναφορές και σχόλια που υποδαυλίζουν τη διαθρησκευτική και διεθνοτική βία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ κάλεσε επίσης όλους τους χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης να αποφεύγουν τη ρητορική μίσους και να σταματήσουν να καλούν σε χρήση βίας, καθώς θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προληφθούν τέτοιοι σκοποί.

Επισημαίνεται ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσαν το κατεξοχήν μέσο οργάνωσης των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στο κάστρο των Σκοπίων, όπου την Κυριακή σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ νεαρών Σλαβομακεδόνων και Αλβανών με αφορμή την ανέγερση μίας εκκλησίας-μουσείου μέσα στο φρούριο.

Τα επεισόδια αυτά, κατά τα οποία τραυματίσθηκαν οχτώ άτομα, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στην πολυεθνοτική κοινωνία της ΠΓΔΜ.