Την αποχώρηση του επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αμερικανού στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, ως το τέλος της χρονιάς, προαναγγέλλουν οι Times του Λονδίνου, σύμφωνα με πληροφορία που διέψευσε το Πεντάγωνο.

Σύμωνα με το άρθρο της εφημερίδας το Πεντάγωνο ήδη αναζητεί τον διάδοχο του Πετρέους, ο οποίος διαδέχτηκε το 2010 τον στρατηγό ΜακΚρίσταλ στην ηγεσία της Isaf, που αριθμεί 150.000 στρατιώτες. Η αποχώρηση του Πετρέους εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης μετακίνησης στρατιωτικών και διπλωματών από το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού πρεσβευτή Καρλ Εϊκενμπέρι, διευκρινίζουν οι Times.

Η εφημερίδα επίσης αποκαλύπτει, επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζεφ Μόρελ, πως ο πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς "εξετάζουν ήδη αυτό το θέμα", με τον ίδιο τον Μορέλ, όμως, να διαψεύδει, λέγοντας ότι "ο στρατηγός Πετρέους δεν εγκαταλείπει την ηγεσία της Isaf".

"Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μείνει επ'αόριστον στο Αφγανιστάν. Προφανώς σε μια δεδομένη στιγμή θα αλλάξει πόστο, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και δεν θα συμβεί τώρα" πρόσθεσε.

Ο Πετρέους, πάντως, ενδέχεται να είναι ο πιθανός διάδοχος του ναυάρχου Μάικ Μάλεν, επικεφαλής σήμερα του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του 2011.