Ο Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί και ο Μεχντί Καρουμπί, οι δύο κυριότεροι ηγέτες της ιρανικής αντιπολίτευσης καταδίκασαν σήμερα την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και απέρριψαν τις όποιες διασυνδέσεις τους με ξένες χώρες.

"Το Πράσινο Κύμα θέλει απλώς να υλοποιηθούν οι αξίες της επανάστασης (του 1979), θέλει ελευθερία και εφαρμογή του Συντάγματος και αυτό το κίνημα επαφίεται στην δύναμη του ιρανικού λαού και όχι σε ξένους", αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί.

Περισσότεροι από 200 βουλευτές χθες Τρίτη ζήτησαν να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στον Μουσαβί και στον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί επειδή, όπως τους κατηγορούν, διοργάνωσαν τις τελευταίες διαδηλώσεις με τη βοήθεια δυτικών χωρών.

"Εχω υπάρξει στρατιώτης αυτής της χώρας για περισσότερα από 40 χρόνια και δεν φοβάμαι τις απειλές. Είμαι έτοιμος να πληρώσω όποιο τίμημα χρειαστεί", έγραψε ο Καρουμπί στην ιστοσελίδα του προσθέτοντας ότι "αντί για απειλές, εσείς (η κυβέρνηση) πρέπει να απελευθερώσετε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, να σταματήσετε να καταπιέζετε τον λαό, να επιτρέψετε την ελευθερία του Τύπου και να δεσμευτείτε απέναντι στο ίδιο σας το Σύνταγμα".

Ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ο κυριότερος στόχος των διαδηλώσεων, δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να διοργανώσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ήταν άκαρπες. "Υπάρχει μεγάλη εχθρότητα κατά της ιρανικής κυβέρνησης, αλλά οι υποκινητές αυτών των γεγονότων πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υπονομεύσουν στο status quo," είπε στην κρατική τηλεόραση. "Είναι σαν να προσπαθούν να ρίξουν σκόνη στον ήλιο: η σκόνη θα εισχωρήσει και πάλι στα μάτια τους" ανέφερε.

Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας ήταν οι πρώτες που διοργάνωσε η αντιπολίτευση από τον Δεκέμβριο του 2009. Κατά τη διάρκειά τους σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές και τραυματίστηκαν πολλοί αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ συνελήφθησαν πολλοί διαδηλωτές.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Αχμαντινεζάντ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς με νοθεία. Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί πρώην μεταρρυθμιστές αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, φοιτητές και ακτιβιστές φυλακίστηκαν κατά τις πορείες.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Αχμαντινεζάντ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς με νοθεία.

TAGS