Έντονες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στην Τουρκία με αφορμή τις δηλώσεις καθηγητή της Ιερατικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σελτσούκ στο Ικόνιο της Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες ένοχη σε ποσοστό 50% είναι η γυναίκα στις περιπτώσεις βιασμού, στο βαθμό που προκαλεί με το ντύσιμό της.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χαμπέρτουρκ, ο καθηγητής Ορχάν Τσεκέρ αναφέρθηκε στις περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών και είπε πως όπως σε κάθε χώρα, υπάρχουν και στην Τουρκία αυτοί που παρενοχλούν σεξουαλικά, αλλά τόνισε πως πρέπει να δει κανείς την ουσία του προβλήματος.

"Ποιος υπάρχει στο επίκεντρο του προβλήματος; Η γυναίκα. Εάν εσύ φορέσεις ντεκολτέ, τότε δεν θα είναι έκπληξη αν αντιμετωπίσεις τέτοιες εκπλήξεις. Δεν είναι λογικό να παραπονιέσαι για το αποτέλεσμα αφού προηγουμένως προκάλεσες. Μη θεωρηθεί ότι υπερασπίζομαι τους εγκληματίες. Αναμφισβήτητα είναι χυδαία πράξη. Ωστόσο είναι μεγάλος ο ρόλος του ντεκολτέ και των γυναικών που ντύνονται προκλητικά στο έγκλημα αυτό. Σίγουρα στην περίπτωση αυτή ένοχος είναι ο άντρας, αλλά αν παραβλεφθεί η ενοχή και της γυναίκας, η λύση που θα βρεθεί θα είναι λανθασμένη. Στην προκειμένη περίπτωση ένοχοι είναι και οι δύο." Αυτή είναι η δήλωση του καθηγητή.

Ο Τσεκέρ μίλησε στη συνέχεια στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και διευκρίνησε πως "η ενοχή είναι κοινή" και ότι "αν δεν προκαλέσει η γυναίκα, ένοχος είναι 100% ο άντρας".