Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Λιβύη να επιτρέψει την ελευθερία της έκφρασης και να αποφύγει τη βία, μετά τη χθεσινοβραδυνή διάλυση, μιας καθιστικής διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος στη Βεγγάζη, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 38 ατόμων.

"Καλούμε τις αρχές να ακούσουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες και όσα λένε οι πολίτες και να επιτρέψουν την ελευθερία της έκφρασης", υπογράμμισε η Μάγια Κοτσιγιάντσικ, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. "Ζητούμε επίσης να αποφευχθούν οι βιαιότητες", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν "στενά" τις εξελίξεις.

Η λιβυκή αστυνομία διέλυσε τη νύχτα μια καθιστική διαμαρτυρία στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της χώρας, και ακολούθησαν διαδηλώσεις υπέρ του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι σε πολλές άλλες πόλεις, σύμφωνα με το λιβυκό Τύπο.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Τζάλα της Βεγγάζης, Αμπντελκαρίμ Γκουμπάιλι, είπε ότι από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών τραυματίστηκαν 38 άτομα, ενώ διευκρίνισε ότι όλα τα τραύματα ήταν ελαφρά και προκλήθηκαν από "διαπληκτισμούς μεταξύ διαδηλωτών που ήρθαν στα χέρια".

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δυνάμεις ασφαλείας παρενέβησαν για να βάλουν τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και "σαμποτέρ" που είχαν παρεισφρύσει μεταξύ των διαδηλωτών.

Αίτημα των διαδηλωτών στη Βεγγάζη ήταν να απελευθερωθεί ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των κρατουμένων οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1996 από πυροβολισμούς μέσα στη φυλακή Άμπου Σαλίμ της Τρίπολης.

TAGS