Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για όσους διακινούν ψευδεπίγραφα φάρμακα μέσω του Ίντερνετ, σύμφωνα με ευρωβουλευτές, με βάση τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κυκλοφορία των εν λόγω σκευασμάτων.

Με την νομοθεσία που ενέκρινε η Ολομέλεια επιβάλλονται περισσότεροι και αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας στην διακίνηση, σκληρότερες ποινές για όσους εμπλέκονται στην παρασκευή και εμπορία πλαστών φαρμάκων και θεσπίζεται, ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου, για τον έγκαιρο εντοπισμό των πλαστών φαρμάκων στην αγορά.

Από το βιάγκρα, μέχρι τα φάρμακα κατά του καρκίνου και από τα χάπια κατά της ελονοσίας, τα παυσίπονα κ.λπ., ο αριθμός των φαρμάκων που πωλούνται μέσω Διαδικτύου αυξάνεται συνεχώς, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όμως, τα φάρμακα αυτά είναι πλαστά ή ψευδεπίγραφα και η κατανάλωση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Το 30% των φαρμάκων που διακινούνται παγκοσμίως μέσω του Διαδικτύου είναι πλαστά, ενώ είναι ενδεικτικό ότι μόνο τους δύο τελευταίους μήνες του 2008, κατασχέθηκαν 34 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα που επρόκειτο να διατεθούν σε ανυποψίαστους ασθενείς-καταναλωτές.

Κατά την εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Πορτογαλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, Μαρίζα Ματίας, το 1% των φαρμακευτικών σκευασμάτων που πωλούνται νόμιμα στην ΕΕ είναι πλαστά και το ποσοστό αυτό, όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνεται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε η εισηγήτρια, το "μερίδιο" των πλαστών φαρμάκων στην αγορά φθάνει, σε ορισμένες χώρες μέχρι και το 30%, ειδικά για τα φάρμακα αιχμής.

Οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν τους τεράστιους κινδύνους, που εγκυμονεί για την υγεία των ασθενών-πελατών, η Διαδικτυακή διακίνηση και πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και τόνισαν ιδιαίτερα ότι, οι παραχαράκτες, ενθαρρύνονται στο έργο τους, από την απουσία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής νομοθεσίας.