Αναδίπλωση της ουγγρικής δεξιοεθνικιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη μέχρι τώρα αδιάλλακτη στάση της στον αμφιλεγόμενο νέο ουγγρικό Νόμο περί Τύπου αποτελεί η σημερινή ανακοίνωση της πρόθεσής της να προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών του, που υπέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τις οποίες αναγκάζεται τελικά να συμφωνήσει και να αποδεχτεί η επίσημη Βουδαπέστη.

Την επιτευχθείσα συμφωνία ανάμεσα στην Επιτροπή και την ουγγρική κυβέρνηση, η οποία δέχτηκε να προβεί στις αλλαγές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τα ψηφιακά Μέσα Ενημέρωσης Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέλι Κρόες, η οποία φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη, θα εξακολουθήσει όμως να παρατηρεί την κατάσταση και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η προβλεπόμενη στο Νόμο ισόρροπη κάλυψη γεγονότων από τα Μέσα Ενημέρωσης περιορίζεται τώρα μόνον στο χώρο της ραδιοφωνίας, ενώ για ΜΜΕ του εξωτερικού καταργούνται τα προβλεπόμενα τεράστια χρηματικά ποσά σε περίπτωση παραβάσεών του.

Ακόμη η Βουδαπέστη συμφώνησε στην άρση της υποχρεωτικής έκδοσης άδειας πριν την έναρξη λειτουργίας Μέσων Ενημέρωσης και αλλάζει τη σχετική διάταξη με την υποχρέωση καταγραφής τους από την αρμόδια Αρχή μέσα σε διάστημα 60 ημερών.

Επιπλέον, οι αλλαγές προβλέπουν έναν περιορισμό του κανονισμού ως προς την δίωξη σε περίπτωση προσβολής από πλευράς των Μέσων Ενημέρωσης προσώπων ή ομάδων, κάτι που θα συνεχίσει να ισχύει μελλοντικά σε περίπτωση υποδαύλισης μίσους και διακρίσεων.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Τοντ, ανακοίνωσε ότι η Βουδαπέστη προτίθεται να προχωρήσει στις συμφωνηθείσες αλλαγές στο Νόμο, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τονίζοντας συγχρόνως πως η Επιτροπή είναι ευχαριστημένη και πιστεύει ότι με τις αλλαγές αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες που είχε διατυπώσει ως προς τη συμβατότητα του Νόμου με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την οποία θα εξακολουθήσει να παρατηρεί.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Επιτροπή δεν εξέτασε την επικρινόμενη στο εξωτερικό, σύνθεση της νέας ουγγρικής Αρχής ΜΜΕ αποκλειστικά και μόνο με πρόσωπα προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Όρμπαν, Ένωση Νεαρών Δημοκρατών, που διορίζονται από την κυβέρνηση με εννιάχρονη θητεία. Κατά την άποψή του, οι αλλαγές αφορούν και την Αρχή, καθώς αυτές ουσιαστικά επηρεάζουν και τη βάση πάνω στην οποία η Αρχή μπορούσε να παρεμβαίνει.

Μια πρώτη αναδίπλωση είχε κάνει η δεξιοεθνικιστική κυβέρνηση στη Βουδαπέστη, αποστέλλοντας στις 31 Ιανουαρίου απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ανακοίνωνε την πρόθεσή της να προβεί σε τροποποιήσεις του Νόμου εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο και τη διαβεβαίωση πως είναι "ανοικτή" στη συζήτηση των "επίμαχων σημείων", αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην επιστολή της Επιτροπής, η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ζητήσει σε αυστηρό ύφος, εξηγήσεις από την Ουγγαρία ως προς τον αμφιλεγόμενο Νόμο.

Στην επιστολή, που είχε αποστείλει προς τον Ούγγρο υπουργό Δικαιοσύνης Τίμπορ Νάβρατσιτς και η οποία χαρακτηριζόταν από αναλυτές ως "τελεσίγραφο" προς τη Βουδαπέστη, η Επίτροπος Νέλι Κρόες, διατυπώνοντας "σοβαρές αμφιβολίες" για το εάν ο Νόμος συνάδει με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, έδινε προθεσμία δύο εβδομάδων στην ουγγρική κυβέρνηση προκειμένου να προβεί σε αλλαγές ώστε να εξαλειφθούν οι κοινοτικές αμφιβολίες.

Η ίδια πρόσθετε πως εάν η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη δεν δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να προειδοποιήσει την ουγγρική πλευρά για ενδεχόμενη επαπειλούμενη πρώτη προσφυγή σε δικαστική διαδικασία, κάτι που θα συνιστά μια εξαιρετικά αρνητική κίνηση απέναντι στην Ουγγαρία η οποία από 1ης Ιανουαρίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.