Η Λιβύη απελευθέρωσε σήμερα 110 πολιτικούς κρατούμενος, μέλη της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Οργάνωσης που αποτελείται από περίπου 360 μέλη.

Μεταξύ των απελευθερωμένων είναι και τρία ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της λιβυκής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μοχάμεντ Τορνίκε μιλώντας στον Τύπο από τον περίβολο της φυλακής του Άμπου Σαλίμ στην Τρίπολη.

Η απελευθέρωσή τους έγινε την παραμονή της "ημέρας του θυμού" που οργανώνεται για αύριο Πέμπτη στη Λιβύη, όπως αναφέρουν πολλά μηνύματα στο Facebook.

Από τον περασμένο Μάρτιο η Λιβύη έχει αφήσει ελεύθερους περίπου 250 κρατούμενους διαφόρων ισλαμικών οργανώσεων και ομάδων μεταξύ των οποίων και περίπου 40 μέλη της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Οργάνωσης.

Σύμφωνα με τη λυβική οργάνωση υπεράσπσιης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "τα άτομα που αφέθηκαν σήμερα ελεύθερα θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με στόχο να αποκηρύξουν τη βία αλλά και για την ένταξή τους ως πρώην φυλακισμένων στην λιβυκή κοινωνία".

Το πρόγραμμα αυτό είναι αποκλειστικής έμπνευσης του Σάιφ αλ-Ισλάμ, γιού του συνταγματάρχη Καντάφι τον οποίο βοήθησε για την εκπόνησή του και ο θρησκευτικός ηγέτης Άλι Σαλαμπί.

Η Λιβυκή Ισλαμική Μαχητική Οργάνωση επανέλαβε το 2007 την απόφασή της να ενεργήσει για την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι και την εγκαθίδρυση στη χώρα ενός ισλαμικού ριζοσπαστικού συστήματος ενώ αργότερα την ίδια χρονιά ανακοίνωσε ότι συμπράχτηκε με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα.

Ηγέτης του μέχρι το 2008, οπότε και σκοτώθηκε στο Πακιστάν ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ο Άμπου Λαΐτ αλ Λίμπι.