Την ελπίδα των ΗΠΑ να υπάρξει λύση στη μακροχρόνια διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το όνομα έτσι ώστε να προχωρήσει η ΠΓΔΜ στην αναζήτηση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση των ευρωατλαντικών προσδοκιών της, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Ουάσιγκτον.

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πί Τζέι Κρόουλι, ο οποίος σημείωσε ότι συζητήθηκε επίσης ένα ευρύ φάσμα διμερών και περιφερειακών ζητημάτων. Στη διάρκεια της συνάντησης η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στους τομείς του σεβασμού των αρχών του δικαίου, και της απρόσκοπτης λειτουργίας των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Η κ. Κλίντον αναγνώρισε πάντως, τη συμμετοχή και τη γενικότερη την προσφορά της ΠΓΔΜ στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Aπό τη πλευρά του, ο κ.Γκρούεφσκι μετά τις συναντήσεις, δήλωσε σε δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ, ότι η θέση των ΗΠΑ είναι πως το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να το επιλύσουν η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ και να μην περιμένουν από άλλους να τους επιλύσουν το πρόβλημα, καθώς και ότι οι δύο πλευρές πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης.

Σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι οι συναντήσεις αυτές με τον αντιπρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν τις φιλικές σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, στις συναντήσεις εξετάσθηκε και η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, ενώ οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη συνεισφορά της ΠΓΔΜ στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και προηγουμένως στο Ιράκ.