Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία σχεδιάζουν να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ καθ’ οδόν προς τη Συρία σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση, ως την πιο πρόσφατη "πρόκληση" από την Τεχεράνη, ενώ υπαινίχθηκε ότι θα υπάρξει ισραηλινή απάντηση.

Το Ισραήλ βλέπει μια σημαντική απειλή στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ζητεί την εξάλειψή του, αλλά η γεωγραφική απόσταση της χώρας αυτής το αποτρέπει ως σήμερα από μια ανοιχτή σύγκρουση. Η Συρία είναι ένας από τους εχθρικούς γείτονες του Ισραήλ και σύμμαχος της Τεχεράνης.

"Απόψε, δύο πολεμικά πλοία του Ιράν πρόκειται να διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ προς τη Μεσόγειο Θάλασσα και να φθάσουν στη Συρία, κάτι ότι δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ, η οποία διανεμήθηκε από το γραφείο του.

"Προς λύπη μου, η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ιρανικών προκλήσεων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί για πάντα να αγνοεί αυτές τις προκλήσεις", τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Παρακολουθούν τα ιρανικά πλοία οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τα δύο ιρανικά πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα και τα οποία φέρεται ότι σχεδιάζουν να περάσουν τη Διώρυγα του Σουέζ, γεγόνος που το Ισραήλ θεωρεί προκλητικό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόλι δεν θέλησε να πει αν πρόκειται για πολεμικά πλοία και δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον προορισμό τους.

"Υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε. «Το τί κάνουν, πού πάνε, το παρακολουθούμε με περιέργεια".

"Πάντα παρακολουθούμε ό,τι κάνει το Ιράν", πρόσθεσε ο Κρόλι, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για την παρουσία των ιρανικών πλοίων.