Το Πακιστάν εξέφρασε σήμερα "μεγάλη ανησυχία και έντονη απογοήτευση" για την υποστήριξη που προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην υποψηφιότητα της Ινδίας για μια έδρα μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, "η κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι πολύ ανήσυχη και έντονα απογοητευμένη από την αμερικανική απόφαση να υποστηριχθεί το αίτημα της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

"Είναι ακατανόητο να βλέπει κανείς τις ΗΠΑ να προσφέρουν την υποστήριξή τους στην Ινδία, η οποία έχει αμφίβολο ιστορικό όσον αφορά το σεβασμό των αρχών και των αποφάσεων του ΟΗΕ", προστίθεται στην ανακοίνωση της πακιστανικής κυβέρνησης.

Το Πακιστάν αναφέρει ως απόδειξη "το μη σεβασμό από την Ινδία των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κασμίρ και τη συστηματική και μεγάλης κλίμακας παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων του Κασμίρ", μιας περιοχής των Ιμαλαΐων, της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και η οποία είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, αλλά αμφότερες οι χώρες την διεκδικούν στο σύνολό της.

Πολλές αποφάσεις του ΟΗΕ ζητούν να διοργανωθεί δημοψήφισμα που να επιτρέψει στους κατοίκους του Κασμίρ να επιλέξουν ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η Ινδία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στη διένεξη και ο Ομπάμα είχε προκαλέσει οργή όταν είχε προτείνει, πριν έρθει στην εξουσία, μια αμερικανική μεσολάβηση στην περιοχή αυτή.