Υπό το βάρος της κριτικής που δέχονται, οι υπεύθυνοι του αμερικανικού Πενταγώνου υποσχέθηκαν ότι θα έχουν "μηδενική ανοχή" απέναντι στους δράστες σεξουαλικών επιθέσεων στους κόλπους του αμερικανικού στρατού.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Μάικλ Μάλεν αναφέρθηκαν στο θέμα χθες Τετάρτη, την ώρα που 16 στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και απόστρατοι, έχουν ξεκινήσει νομική διαδικασία σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

"Εχω μηδενική ανοχή στις σεξουαλικές επιθέσεις", δήλωσε ο Γκέιτς μιλώντας στην επιτροπή του Κογκρέσου για τις ένοπλες δυνάμεις.

Για το ναύαρχο Μάλεν το πρόβλημα των σεξουαλικών επιθέσεων στο στρατό είναι "απαράδεκτο". "Υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τις περιπτώσεις (σεξουαλικής επίθεσης) που μάς έρχονται από το Ιράκ και κυρίως από το Αφγανισταν για να μάς προκαλέσουν ανησυχία", παραδέχθηκε ο Μάλεν ενώπιον των αμερικανών βουλευτών.

Οι καταγγέλοντες δηλώνουν ότι "βιάστηκαν, δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήθηκαν όταν υπηρετούσαν το έθνος ως μέλη των ενόπλων δυνάμεων" και κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν τους προστάτευσε, ενώ στοχεύουν τον νυν υπουργό Αμυνας, αλλά και τον προκάτοχό του Ντόναλντ Ράμσφελντ, αναφέροντας ότι το Πεντάγωνο δεν διεξήγαγε έρευνα για αυτές τις επιθέσεις, ούτε άσκησε διώξεις εναντίον των δραστών, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια πήραν προαγωγές.

Οι καταγγέλοντες επισημαίνουν επίσης ότι έπεσαν θύματα αντιποίνων, τούς παρότρυναν να μην κάνουν καταγγελίες και να σωπάσουν.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γκέιτς υπογράμμισε ότι το Πεντάγωνο έλαβε υπόψη του το πρόβλημα και δαπάνησε δύο εκατομμύρια δολάρια τα δύο τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της αντιμετώπισης αυτών των υποθέσεων.

Σύμφωνα με έρευνα του Πενταγώνου, την οποία επικαλείται ο δημοκρατικός βουλευτής Νίκι Τσόνγκας, το 2009 καταγράφηκαν 3.000 σεξουαλικές επιθέσεις, όμως ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 10% των επιθέσεων που διαπράχθησαν στους κόλπους του αμερικανικού στρατού.