Ο επικεφαλής της ιρανικής δικαιοσύνης, ο Αγιατολάχ Σαντέγ Λαριτζανί, κατηγόρησε σήμερα τους αρχηγούς της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης για "προδοσία" και ότι υποστηρίζονται από τους "σιωνιστές, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία", σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Η προδοσία των αρχηγών της εξέγερσης είναι ορατή απ' όλους και η ομάδα αυτή του Χαραβέτζ (οργάνωση που αντιτίθεται στη θρησκευτική εξουσία) πρέπει να ξέρει πως παρά την ισλαμική καλοσύνη, δεν θα δεχθούμε να βλάψουν το καθεστώς", δήλωσε ο Λαριτζανί.

Οι εκκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες στην κυβερνώσα συντηρητική παράταξη για μια γρήγορη δίκη και την "αυστηρή τιμωρία" του πρώην πρωθυπουργού Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, που έχουν γίνει οι κύριες φυσιογνωμίες της ιρανικής αντιπολίτευσης μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τον Ιούνιο του 2009.

Οι επιθέσεις εναντίον των δύο μεταρρυθμιστών ηγετών, που έχουν τεθεί ντε φάκτο υπό κράτηση κατ' οίκον εδώ και πολλές ημέρες, έγιναν εντονότερες μετά την αντικυβερνητική διαδήλωση που συγκέντρωσε τη Δευτέρα στην Τεχεράνη χιλιάδες ανθρώπους για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, παρά την επίσημη απαγόρευσή της και τη μαζική ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων.

Τις τελευταίες ημέρες, η τηλεόραση έδειξε πολλές διαδηλώσεις στη διάρκεια των οποίων βουλευτές ή διαδηλωτές ζητούσαν "να απαγχονιστούν ο Μουσαβί και ο Καρουμπί".

"Ζητώ από όλους να επιτρέψουν στη δικαιοσύνη να δράσει στο πλαίσιο του νόμου, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του καθεστώτος", πρόσθεσε ο Λαριτζανί.