Σκληρή απάντηση επεφύλαξε η Άγκυρα στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Φράνσις Ρικαρντιόνε, περί ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, με αφορμή τη σύλληψη γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου στο πλαίσιο της υπόθεσης "Εργκενεκόν".

Ο αμερικανός πρεσβευτής είχε πει "δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τις συλλήψεις", με αποτέλεσμα να λάβει την απάντηση του τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε ότι "δεν είναι σωστό ένας πρέσβης να κρίνει μία δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη". Ο υπουργός πρόσθεσε ότι "η εντύπωση αυτή δημιουργείται από τα δημοσιεύματα".

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίγολου χτες συναντήθηκε με τον πρεσβευτή, ο οποίος του είπε πως δεν είχε τέτοια πρόθεση".

"Ο χαρακτήρας της Τουρκία ως κράτους δικαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί" είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε: "Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, την απόφαση θα λάβει η δικαιοσύνη και συνεπώς η υπόθεση δεν πρέπει να εκληφθεί ως υπόθεση ελευθερίας του τύπου. Για το λόγο αυτό όλοι πρέπει να σέβονται την ιδιότητα της Τουρκίας ως κράτους δικαίου".

Στον Ρικαρντιόνε απάντησε και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι, λέγοντας ότι "στην Τουρκία υπάρχει περισσότερη ελευθερία τύπου σε σχέση με πολλές χώρες".

Μετά από όλα αυτά, ο αμερικανός πρεσβευτής έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου και τόνισε "είπα δυσκολευόμαστε να το κατανοήσουμε, διότι όντως δεν το κατανοούμε αλλά προσπαθούμε" "Δεν αμφισβητείται ο χαρακτήρας της Τουρκίας ως κράτους δικαίου" είπε ο πρεσβευτής, αλλά τόνισε "ήμαστε πάντα υπέρ των ελευθεριών".

Πάντως η απάντηση προς τον τούρκο υπουργό εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι προήλθε από τον αρχηγό της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. "Δεν υπάρχει στη χώρα ελευθερία του τύπου" είπε και πρόσθεσε: "¨Την απάντηση στον κ. Αταλάϊ θα δώσουν μάλλον τα σατιρικά περιοδικά".