Οι αστυνομικοί στην Σλοβενία θα περιπολούν κάνοντας αλκοτέστ στα χιονοδρομικά κέντρα, με σκοπό την διαφύλαξη της ασφάλειας των μαθητών, εν όψει των χειμερινών σχολικών διακοπών.

Έτσι οι αρχές τις επόμενες δύο εβδομάδες θα εντείνουν τους ελέγχους, με στόχο την ασφάλεια των σκιέρ στα χιονοδρομικά κέντρα και κυρίως την αποτροπή ενασχόλησης με το χειμερινό σπορ, ατόμων που είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Ο αρχηγός της σλοβενικής αστυνομίας, Γιάνκο Γκόρσεκ, προειδοποίησε ότι στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, αναμένεται μεγάλος αριθμός μαθητών και κάλεσε τους σκιέρ να τηρούν τις διατάξεις του νόμου για την ασφάλεια στις χιονοδρομικές πίστες.

Στην Σλοβενία εκτός από τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του σκι, ο νόμος προβλέπει και κυρώσεις σε άτομα, τα οποία υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, επιδίδονται στο χειμερινό άθλημα.

Βάσει του σχετικού νόμου του 2008, αστυνομικοί περιπολούν στα χιονοδρομικά κέντρα και υποβάλουν τους σκιέρ σε αλκοτέστ, ύστερα από ατύχημα ή αν η συμπεριφορά τους είναι ύποπτη. Το πρόστιμο για τους παραβάτες ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλ για τους σκιέρ είναι το ίδιο με εκείνο για τους οδηγούς οχημάτων.

Ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στη Σλοβενία τα τελευταία χρόνια καταγράφονταν δύο θάνατοι κάθε χειμερινή περίοδο σε χιονοδρομικά κέντρα, οι οποίοι οφείλονταν σε απροσεξία ή σε μη κατάλληλο εξοπλισμό.

Ωστόσο, από τις αρχές του 2011 έχουν ήδη καταγραφεί ήδη δύο θανάσιμοι τραυματισμοί σε χιονοδρομικά κέντρα της Σλοβενίας.