Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα πως έχει «καθαρή τη συνείδησή του» όσον αφορά την παραδοχή των προβλημάτων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση και μετατόπισε την ευθύνη στο Κογκρέσο, το οποίο κατηγόρησε πως παρεμπόδισε τις προσπάθειές του να την αντιμετωπίσει.

Ο Μπους, ο οποίος αρχικά είχε διατηρήσει χαμηλό προφίλ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, τον τελευταίο καιρό πραγματοποιεί ορισμένες κραυγαλέου χαρακτήρα εμφανίσεις, με συνεντεύξεις του εξ αφορμής της προώθησης του βιβλίου του "Decision Points", με τα ‘έργα και ημέρες’ της προεδρίας του.

Σε συνέντευξή του στον Ματ Λάουερ και την εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC "Today", ο Μπους τόνισε πως η κυβέρνησή του είχε εντοπίσει τα σοβούντα προβλήματα με την Fannie Mae και τη Freddie Mac, αλλά και ότι και άλλοι χρηματοπιστωτικοί γίγαντες «επιχειρούσαν παράτολμες επενδύσεις».

«Συνεπώς ζήτησα να υπάρξουν ρυθμίσεις για τις δύο τούτες οντότητες, εντούτοις σε κάθε μου εγχείρημα έβρισκα προσκόμματα από παντοδύναμες δυνάμεις στον Λόφο του Καπιτωλίου», τόνισε εμφατικά ο Μπους.

«Δεν χωρεί αμφιβολία πως η φούσκα στην αγορά κατοικίας τροφοδοτήθηκε από τις κυβερνητικές πολιτικές και αυτό ήταν αποτέλεσμα των παρεπιδημούντων στο Κογκρέσο, οι οποίοι αρνούνταν τις ρυθμίσεις στις Fannie Mae και τη Freddie Mac. Κοντολογίς, η συνείδησή μου είναι ήσυχη όσον αφορά την παραδοχή των προβλημάτων που ελλόχευαν», πρόσθεσε.

Ο Μπους είχε υπογράψει το 2008 νομοσχέδιο για ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης, που εν μέρει αποσκοπούσε στη σταθεροποίηση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων και την ενίσχυση του ελέγχου τους.

Ο Μπους αστεΐσθηκε επίσης με τις περιώνυμες φοροαπαλλαγές που το Καπιτώλιο καταψήφισε τη συνέχισή τους, τονίζοντας πως αυτές θα είχαν καλλίτερη τύχη εάν δεν έφεραν το όνομά του: «είναι πολύ κακό που τις ονομάζουν φοροαπαλλαγές Μπους. Ίσως η παράτασή τους να είχε καλλίτερη τύχη εάν τις ονόμαζαν φοροαπαλλαγές Λάουερ».

Ο πρώην πρόεδρος τόνισε πως δεν σχεδιάζει να παραμείνει για πολύ στα φώτα των προβολέων: «μετά τις πωλήσεις του βιβλίου μου θα επιστρέψω στο παρασκήνιο».