Ο δεύτερος στην ιεραρχία του Βατικανού, Καρδινάλιος Ταρτσίσιο Μπερτόνε

ζήτησε σήμερα από τις ιρακινές αρχές να "εξετάσουν σοβαρά" το πρόβλημα της υπεράσπισης των Χριστιανών, μετά από μια νέα σειρά επιθέσεων εναντίον αυτής της κοινότητας, οι οποίες προκάλεσαν 6 θανάτους.

Η προστασία των χριστιανών στο Ιράκ "είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχουμε ήδη συζητήσει με τις ιρακινές αρχές και ελπίζουμε ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κράτους του Βατικανού στο περιθώριο ενός συμποσίου, σύμφωνα με τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε "πολύ οδυνηρές" τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον σπιτιών και καταστημάτων που ανήκουν σε χριστιανούς, οι οποίες προκάλεσαν επίσης 33 τραυματίες.

Είπε επίσης ότι το Βατικανό "μελετά σε βάθος, όπως το έκανε ήδη η σύνοδος (για τη Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 24 Οκτ. στο Βατικανό), αυτό το σοβαρό πρόβλημα της δίωξης των Χριστιανών, αυτόν τον απερίγραπτο πόνο της χριστιανικής κοινότητας στον κόσμο σήμερα, ειδικά στο Ιράκ" αλλά και "στο Πακιστάν".

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας των Χαλδαίων στο Βατικανό, μονσινιόρος Φιλιπ Νατζίμ, απέκλεισε από την πλευρά του, στο ραδιόφωνο του Bατικανού, το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. "Οι τρομοκράτες θέλουν να δείξουν ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά δεν είναι τίποτα", σημείωσε, τονίζοντας ότι και οι δύο κοινότητες "πάντα ζούσαν μαζί και έχουν οικοδομήσει από κοινού τη χώρα και το μέλλον της".

"Οι τρομοκράτες θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι υπάρχει ένα πολιτικό κενό στο Ιράκ, ότι δεν υπάρχει εθνική ενότητα στη χώρα" και ότι "το Ιράκ δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση", πρόσθεσε.

Η νέα σειρά των επιθέσεων έγινε δέκα ημέρες μετά τη σφαγή που διεπράχθη στην διάρκεια της θείας λειτουργίας από μια ομάδα κομάντος της Αλ Κάιντα στη συριακή Καθολική Μητρόπολη της Παναγίας, στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν 44 προσκυνητές και δύο ιερείς .