Ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπουσρό δήλωσε σήμερα «τελείως πανικοβλημένος»

από το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Κομισιόν στην κοινοπραξία Air France-KLM, την οποία κατηγορεί πως μαζί με άλλες 11 αεροπορικές εταιρείες είχαν συστήσει καρτέλ στις εμπορευματικές αερομεταφορές.

"Είμαστε, μαζύ με τον υπουργό Οικολογίας Ζαν-Λουΐ Μπορλό τελείως πανικοβλημένοι από το ύψος του προστίμου της Κομισιόν επί της Air France-KLM", τόνισε ο Μπουσρό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πιστεύουμε πως η Air France θα έχει όλα τα δίκαια εάν προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη», τόνισε ο Μπουσρό καθώς το γαλλικό κράτος κατέχει το 15,7% της κοινοπραξίας.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε ένα από τα βαρύτερα συλλογικά πρόστιμα, ύψους 799 εκατ. ευρώ, σε ένδεκα αεροπορικές εταιρείες που είχαν συστήσει ένα καρτέλ στις εμπορευματικές αερομεταφορές, εκ των οποίων τα 310 εκατ. ευρώ επιδικάσθηκαν κατά της κοινοπραξίας Air France-KLM.

Το πρόστιμο κατά της κοινοπραξίας είναι ακόμη βαρύτερο, καθώς εάν προστεθεί και το ποσό που επιδίκασε η Κομισιόν στην ολλανδική Martinair (29,5 εκατ.), που ανήκει στον όμιλο Air France-KLM, το σύνολό του φθάνει τα 339,6 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία αμέσως μετά την ανακοίνωση του προστίμου έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσφύγει κατά της απόφασης αυτής, κρίνοντας πως το ύψος του προστίμου είναι δυσανάλογο και τόνισε πως δεν λαμβάνει υπ’ όψη του τις οικονομικές δυσκολίες που γνωρίζει ο τομέας των εμπορευματικών αερομεταφορών εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.