Συνεχίζεται το διπλωματικό παρασκήνικο της υπόθεσης Σνόουντεν ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φέρει τη Ρωσία σε «δύσκολη θέση» διότι δεν είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα σχετικά με την ακύρωση του διαβατηρίου του πρώην συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, είπε σήμερα μια ρωσική κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Οι Αμερικανοί έχουν επίγνωση ότι προκάλεσαν αμηχανία στην Μόσχα διότι δεν είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα για την ακύρωση του διαβατηρίου» του Έντουαρντ Σνόουντεν, είπε η πηγή αυτή η οποία ασχολείται με την υπόθεση στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Εάν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, είναι πιθανό ο Σνόουντεν να μην είχε επιβιβαστεί ποτέ στην πτήση για την Μόσχα και δεν θα εξελισσόταν ποτέ όλη αυτή η ιστορία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες προκάλεσαν σάλο, βρίσκεται ακόμη –από την Κυριακή– στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, όπου έφθασε από το Χονγκ Κονγκ.

Έχει υποβάλει αίτημα να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό, χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει κάνει σαφές ότι θα εξετάσει το αίτημα αλλά η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

Οι ΗΠΑ ζητούν τη σύλληψη και την έκδοση του Έντουαρντ Σνόουντεν, τον οποίο κατηγορούν για κατασκοπεία.

Η ακύρωση του διαβατηρίου του Σνόουντεν δεν είχε γίνει γνωστή παρά την Κυριακή, όταν είχε ήδη εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ για να ταξιδέψει στην Μόσχα.