Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών έχει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το οποίο και συγκεντρώνει ποσοστό 27,6%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρίας Swg, που διενεργήθηκε για εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Rai 3.

Το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακολουθεί με ποσοστό 26,8%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει 18,1% της πρόθεσης ψήφου.

Σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο κινείται η κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι, με 5,3% και η Λέγκα του Βορρά, με 5,2%.

Υπέρ του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία του περιφερειάρχη του Μπάρι Νίκι Βέντολα εκφράστηκε ένα 4,6% των Ιταλών.

Το PD τον Οκτώβριο αναμένεται να οργανώσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου γραμματέα. Ο προσωρινός επικεφαλής του, ο πρώην συνδικαλιστής Γκουλιέλμο Επιφάνι, ανέλαβε τα ηνία του κόμματος για μόλις πέντε μήνες.

Το PdL του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού τύπου πρόκειται να επιστρέψει και πάλι, σύντομα, στην παλιά του ονομασία: Φόρτσα Ιτάλια. Αλλά πρέπει να αποσαφηνισθεί ποιος θα ηγηθεί του κόμματος μετά τον Μπερλουσκόνι, αν ο μεγιστάνας του Τύπου αποφασίσει να κάνει πίσω πριν από την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου της Ρώμης, για την υπόθεση απάτης σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, των ερχόμενο Νοέμβριο. Η κόρη του Μαρίνα διαψεύδει ότι ετοιμάζεται να τον διαδεχθεί, αλλά πολλές κεντροδεξιές βουλευτίνες δηλώνουν έτοιμες να την στηρίξουν.

Η Επιλογή Πολιτών του Μόντι έθεσε μόλις τέλος την συνεργασία της με την κεντρώα χριστιανοδημοκρατική δύναμη UdC και αναλυτές προβλέπει ότι ο Ιταλός μετριοπαθής πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών πρόκειται να διατηρήσει μόνον το αξίωμα του ισόβιου γερουσιαστή, χωρίς περαιτέρω ανάμειξη στην ενεργό πολιτική.

Στην Λέγκα του Βορρά βρίσκεται σε εξέλιξη μια σφοδρή εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στον νυν γραμματέα Ρομπέρτο Μαρόνι και τον προκάτοχό του, τον ιδρυτή του κινήματος Ουμπέρτο Μπόσι, η οποία δεν αποκλείεται να καταλήξει σε οριστική διάσπαση. Προς το παρόν, η διαμάχη αυτή προκάλεσε την καθίζηση της Λέγκας στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.