Συνομιλίες ζήτησε από το Κρεμλίνο σχετικά με την τύχη του φυγά πρώην συμβούλου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν η κυβέρνηση του Ισημερινού, από την οποία ο 29χρονος έχει αιτηθεί πολιτικό άσυλο.

Την πληροφορία μετέδωσε το Σάββατο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο κ. Σνόουντεν, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο χώρο μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, μετέβη αεροπορικώς στη Ρωσία από το Χονγκ Κονγκ την περασμένη Κυριακή.

Το αίτημα για συνομιλίες διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνιο, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».

Ο Ισημερινός έχει ανακοινώσει πως ο κ. Σνόουντεν πρέπει να βρίσκεται στο έδαφός του για να του χορηγηθεί καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.

Ειδικοί πάντως σημειώνουν πως αυτό πιθανόν να περιλαμβάνει και το χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού στην Μόσχα. Για να φθάσει εκεί, ο αμερικανός υπήκοος θα πρέπει να περάσει από τον συνοριακό έλεγχο της Ρωσίας.

Ωστόσο οι αρχές των ΗΠΑ έχουν ακυρώσει το διαβατήριο του Σνόουντεν και απαιτούν από το Κρεμλίνο την έκδοση του «προδότη».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, χαρακτήρισε την υπόθεση «τραγική».

«Ο ιδεαλιστής Σνόουντεν κατά τα φαινόμενα ήταν πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν σαν σε ταινία του Χόλιγουντ: θα αποκάλυπτε τα γεγονότα και η δημοκρατία θα επικρατούσε», έγραψε ο ρώσος κοινοβουλευτικός στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Αλλά η ζωή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιο σκληρή».