Αντάρτες σκότωσαν ένα Ρώσο αστυνομικό και τραυμάτισαν 14 ακόμη στην Τσετσενία, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα, σε ένα από τα σπάνια πλέον τέτοια επεισόδια στην ρωσική περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.

Ο ρωσικός στρατός διεξήγαγε δύο πολέμους εναντίον αυτονομιστών ανταρτών στην μουσουλμανική Τσετσενία την δεκαετία του 1990, αλλά τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν μεταφέρει το επίκεντρο της δράσης τους στις γειτονικές περιφέρειες του Νταγκεστάν και της Ιγκουσετίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θέτει τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού για την προστασία των αγώνων, που πρόκειται να γίνουν την ερχόμενη χρονιά στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία αυτή δήλωσε τηλεφωνικά από το Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, ότι μια περίπολος της αστυνομίας εντόπισε μια ομάδα ανταρτών στη νότια περιοχή Σατόι.

Οι αστυνομικοί «τους διέταξαν (τους αντάρτες) να ρίξουν τα όπλα τους στο έδαφος, αλλά εκείνοι αντί γι' αυτό άνοιξαν πυρ», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει πόσοι αντάρτες ενέχονται στο επεισόδιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας καταδιώκουν τους αντάρτες σε μια ορεινή δασώδη περιοχή.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η ένοπλη εξέγερση των ισλαμιστών στη Ρωσία τροφοδοτείται από τη θρησκεία, την διαφθορά του κρατικού μηχανισμού και τις σκληρές τακτικές των αρχών ασφαλείας εναντίον των φερόμενων ως ανταρτών και των συμπαθούντων.