Μήνυμα πως η νέα κυβέρνηση του Ιράν θα αντιπροσωπεύει όλες παρατάξεις, και θα επιδιώξει την μετριοπάθεια, όχι τον εξτρεμισμό, απηύθυνε το Σάββατο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, εγείροντας παράλληλα νέες ελπίδες για το ενδεχόμενο εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

«Η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο μετριοπάθειας [...] Πρέπει να αποφεύγει το εξτρεμισμό, και αυτό το μήνυμα είναι για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουχανί στο πλαίσιο διαγγέλματός του που μεταδόθηκε ζωντανά από την ιρανική τηλεόραση.

«Ο λαός επέλεξε έναν νέο δρόμο [...] σε αυτές τις εκλογές δήλωσε: Θέλουμε αλλαγή», συνέχισε ο κ. Ρουχανί. «Η νέα κυβέρνηση θα είναι διαπαραταξιακή, [...] δεν έχει υποχρέωση έναντι οποιουδήποτε κόμματος ή παράταξης, και θα επιλέξεί τους καταλληλότερους ανθρώπους από όλες τις πλευρές, υπό συνθήκες μετριοπάθειας και εγκράτειας».

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, ο νέος πρόεδρος του περσικού κράτους υπογράμμισε πως η μετριοπάθεια δεν σημαίνει «παράδοση» ή «σύγκρουση», «ούτε παθητικότητα, ούτε αντιπαράθεση.

 

»Η μετριοπάθεια είναι ένα αποτελεσματική και δημιουργική αλληλεπίδραση με τον κόσμο», συμπλήρωσε ο κ. Ρουχανί.

 

Τα σχόλια του νέου ιρανού προέδρου, του μοναδικού εκ των έξι υποψηφίων για την προεδρία που χαρακτηριζόταν ως μετριοπαθής, έρχονται καθώς συνεχίζεται η μακρά διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης αναφορικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του περσικού κράτους.

 

Σημειώνεται ωστόσο ότι τα σχόλια του κ. Ρουχανί ήλθαν λίγες ώρες αφότου ο επικεφαλής του Ιράν για θέματα πυρηνικής ενέργειας διεμήνυσε από την Αγία Πετρούπολη ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου θα συνεχιστεί «με βάση τους στόχους μας».

 

Η τελική αρμοδιότητα για όλα αυτά τα ζητήματα βρίσκεται στα χέρια του ανώτατου ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.

 

Η Δύση και το Ισραήλ υποπτεύονται πως το ιρανικό πρόγραμμα αποτελεί μία συγκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, με την Τεχεράνη να αντιτείνει ότι το πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς πρωτίστως την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και δευτερευόντως την διενέργεια ιατρικών ερευνών.

TAGS