Με κοινή ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύουν μεγάλες εφημερίδες σήμερα, περίπου 100 καλλιτέχνες-δημόσια πρόσωπα εξέφρασαν την "ανησυχία" τους επειδή έχει δημιουργηθεί στην παρούσα φάση στην Τουρκία "ατμόσφαιρα οργής και μίσους".

«Εμείς που δείξαμε πάντα σεβασμό στις αξίες της κοινωνίας και ασχοληθήκαμε με τα προβλήματά της, υποφέρουμε» γράφουν οι ανωτέρω στην κοινή ανακοίνωση. Δημιουργείται ατμόσφαιρα «οργής και μίσους» επισημαίνουν οι ίδιοι ταυτοχρόνως, ενώ καυτηριάζουν τις απόπειρες που έκανε η κυβέρνηση, να ενοχοποιηθουν για τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ άνθρωποι της τέχνης.

Οι υπογράφοντες επικρίνουν εξάλλου τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ταγίμπ Ερντογαν, ο οποίος χρησιμοποίησε το ρητό : «σηκώθηκαν τα πόδια, να πουν στο κεφάλι τί θα κάνει», όταν σχολίασε τις υποδείξεις ορισμένων κοινωνικών ομάδων , όπως η 'Πλατφόρμα Ταξίμ', για να πει στο κράτος τί πρέπει να κάνει, δηλαδή :

--να διώξει τον νομάρχη , να διώξει τους δημάρχους, να μην κάνει νέο κτίριο για το 'Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ', να μην κατασκευάσει τον στρατώνα Τοπσού μέσα στο πάρκο Γκεζί.

«Σπέρνει σπόρους μίσους στην κοινωνία και οδηγεί σε πόλωση τύπου «εσείς και εμείς», υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα οι περίπου 100 καλλιτέχνες-δημόσια πρόσωπα.

Μεταξύ των υπογραφόντων την κοινή ανακοίνωση-δημόσια παρέμβαση, είναι :

οι πολύ γνωστοί καλλιτέχνες από το Λαϊκό Ρεμπουπλικανικό Κόμμα (στην αντιπολίτευση) Γιασάρ Κεμάλ και Ζουλφού Λιβανελί, αλλά και ο τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ