«Στα χέρια των ρωσικών Αρχών» βρίσκεται η «λύση» για όποια μεταφορά του Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

«Για να εξετάσουμε αυτό το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο Σνόουντεν πρέπει να βρίσκεται σε έδαφος του Ισημερινού. Επί του παρόντος, η λύση, ο προορισμός του Σνόουντεν, είναι στα χέρια των ρωσικών Αρχών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορέα, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο τηλεοπτικό δίκτυο Oromar της λατινοαμερικανικής χώρας.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο κ. Κορέα είχε αποκαλύψει ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είχε τηλεφωνήσει την προηγουμένη για να του ζητήσει την έκδοση του Σνόουντεν.

«Όταν βρεθεί σε έδαφος του Ισημερινού, είναι αυτό συμβεί ποτέ, θα πρέπει να εξετάσουμε το αίτημά του. Η πρώτη γνώμη που θα ζητήσουμε είναι αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στην πόλη Αρόμο ο κ. Κορέα, εγείροντας ερωτηματικά για το κατά πόσον το Κίτο είναι όντως διατεθειμένο να ικανοποιήσει το αίτημα Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν, ο 29χρονος πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, ο οποίος διέρρευσε πληροφορίες για το πολύκροτο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της υπηρεσίας, παραμένει, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο αεροδρόμιο Σερεμέτιαβα της Μόσχας, επιδιώκοντας την χορήγηση πολιτικού ασύλου από τον Ισημερινό.

Η Ουάσινγκτον καταζητεί τον Σνόουντεν για κατασκοπεία, και το διαβατήριο του Σνόουντεν έχει ακυρωθεί από τις αμερικανικές Αρχές. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση του 29χρονου από την Ρωσία, ωστόσο, ο Σνόουντεν δεν έχει τυπικά εισέλθει σε ρωσικό έδαφος, καθότι βρίσκεται στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου.

Επιπλέον, Ρωσία και ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει σύμβαση για την έκδοση κρατουμένων αναμεταξύ τους.

Αναφερόμενος δε στις επαφές που έχει ο Σνόουνεν με τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασανζ, ο κ. Κορέα δήλωσε στο δίκτυο Oromar:

«Δεν επιδιώξαμε αυτή την κατάσταση. Ο Σνόουντεν είναι σε επαφή με τον Ασανζ, ο οποίος του συνέστησε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό», πρόσθεσε ο Κορέα.

«Αν φθάσει σε έδαφος του Ισημερινού, θα εξετάσουμε το αίτημά του όπως κάναμε για τον Ασανζ», προσέθεσε.