Κατηγορίες κατά της Κίνας ότι ενισχύει «μαζικά» τη στρατιωτική της παρουσία στα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας εξαπέλυσαν την Κυριακή οι Φιλιππίνες, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες του Πεκίνου αποτελούν απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.

Όπως διεμήνυσε μέσω ανακοίνωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Μανίλα, Αλμπερτ Ντελ Ροζάριο, οι Φιλιππίνες «ανησυχούν ιδιαίτερα για την αυξανόμενη στρατιωτικοποιήση της Νότιας Σινικής Θάλασσας», δεδομένης της «μαζικής παρουσίας κινεζικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών πλοίων».

Σύμφωνα μάλιστα με την επίμαχη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων, η παρουσία των κινεζικών πλοίων εντοπίζεται στις νησίδες Scarborough Shoal και Second Thomas Shoal, οι οποίες βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Μανίλα.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Ντελ Ροζάριο, η κινεζική δραστηριότητα στα νερά της Νότιας Σινικής συνιστά παράβαση συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2002, μεταξύ των κρατών που διεκδικούν τα διαφιλονικούμενα νερά. Η εν λόγω συμφωνία δεσμεύει τις πλευρές να αποφύγουν τυχόν ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή.

Στη συνθήκη αυτή που υπογράφηκε από τις χώρες της ASEAN και την Κίνα, οι χώρες αυτές δεσμεύονται επίσης να επιλύουν τις διαφορές τους «χωρίς να καταφεύγουν στην απειλή ή τη χρήση βίας».