Η πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ πιστεύεται ότι θα κερδίσει εύκολα σήμερα στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του ή της υποψήφιας της κεντροαριστεράς στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες αναμένεται να αντιμετωπίσει έναν από τους δύο έμπειρους πολιτικούς που διεκδικούν επίσης σήμερα το χρίσμα της δεξιάς.

Η Μπατσελέτ, άλλοτε παιδίατρος και κόρη πολιτικού, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. Αναμένεται ευρέως να αναδειχθεί για δεύτερη φορά πρόεδρος, μετά τη θητεία της την περίοδο 2006-2010, και να διαδεχθεί τον Σεμπαστιάν Πινιέρα, έναν ζάπλουτο επιχειρηματία που δεν έχει καταφέρει να συνδεθεί με τους απλούς πολίτες. Ο Πινιέρα βάσει του Συντάγματος δεν μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Το χρίσμα του συντηρητικού συνασπισμού Alianza διεκδικούν σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομίας Πάμπλο Λονγκέιρα, άλλοτε στενός συνεργάτης του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, και ο Αντρές Αλαμάντ, πρώην υπουργός Άμυνας.

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να γίνουν την 17η Νοεμβρίου, ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στα μέσα του Δεκεμβρίου εάν όποιος ή όποια καταλάβει την πρώτη θέση δεν συγκεντρώνει πάνω από τις μισές ψήφους. Ο νικητής ή η νικήτρια θα αναλάβει καθήκοντα τον Μάρτιο του 2014.

«Η Μπατσελέτ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει στην εσωκομματική διαδικασία της 30ής Ιουνίου και έχει επίσης πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσει όποιον συντηρητικό υποψήφιο αντιμετωπίσει στις εκλογές, πιθανόν στον δεύτερο γύρο της 15ης Δεκεμβρίου», σχολίασε η Ρίσα Γκράις-Τάργκοου, αναλύτρια του ινστιτούτου Eurasia Group της Ουάσινγκτον.

Το ποσοστό δημοτικότητας της Μπατσελέτ βρίσκεται κοντά στο 75%, σε απόσταση από το 40% του Αλαμάντ και το 21% του Λονγκέιρα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων CEP που έγινε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κι είναι η πιο πρόσφατη του είδους.

Η Μπατσελέτ υπόσχεται να αντιμετωπίσει τις οξείες οικονομικές ανισότητες στη Χιλή αυξάνοντας τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, να χρηματοδοτήσει την δωρεάν πανεπιστημιακή παιδεία και να προωθήσει την κατάρτιση νέου Συντάγματος που θα αντικαταστήσει εκείνο που είχε θεσπιστεί επί των ημερών του Πινοτσέτ, το 1980.

Γενικότερα πάντως δεν εξαγγέλλει ρήξη με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική που θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις και συνέβαλε στους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της Χιλής.

Και οι δύο δυνητικοί αντίπαλοί της υπηρέτησαν υπό τον Πινιέρα, ο οποίος διέκοψε την 20ετή διακυβέρνηση από την κεντροαριστερά όταν ανέλαβε την προεδρία το 2010, και αυτό θεωρείται από αναλυτές ένας παράγοντας που τους βαρύνει.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές θα είναι ένας αστάθμητος παράγοντας στις εκλογές, καθώς είναι πλέον προαιρετική από πέρυσι. Η απογοήτευση πολλών με την πολιτική μπορεί να κρατήσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος μακριά από τις κάλπες. Η Χιλή, που βρίσκεται στην πρώτη θέση στις εξαγωγές χαλκού παγκοσμίως, είναι η χώρα όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των 34 κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη, η νίκη της Μπατσελέτ θα της δώσει ώθηση ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά αν είναι χαμηλή, όλο ευρεία κι αν είναι η νίκη της Μπατσελέτ, θα εγείρει ερωτήματα για το ενδιαφέρον των Χιλιανών τόσο για τις εκλογές, όσο και για το κατά πόσον θέλουν η Μπατσελέτ να είναι η επόμενη πρόεδρος», σχολίασε ο Πατρίτσιο Νάβια, καθηγητής στο NYU και στο Universidad Diego Portales.

Η σοσιαλίστρια πρώην πρόεδρος διεκδικεί το χρίσμα μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστές, χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί. Αντίπαλοί της θα είναι ο πρώην χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος Κλαούντιο Ορέγκο, ο γερουσιαστής του Ριζοσπαστικού Κόμματος Χοσέ Αντόνιο Γκόμες και ο ανεξάρτητος Αντρές Βελάσκο.

Στην εσωκομματική διαδικασία της δεξιάς, αν η συμμετοχή είναι μεγάλη ευνοημένος αναμένεται να είναι ο Αλαμάντ, που έγινε το φαβορί μετά την αποχώρηση του πρώην υπουργού Μεταλλείων και Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν από την κούρσα εξαιτίας ενός σκανδάλου αισχροκέρδειας.

Στις πιο πρόσφατες εκλογές, τις δημοτικές, τον περασμένο Οκτώβριο, η αποχή έφθασε σχεδόν το 60%, γεγονός που είχε προκαλέσει αίσθηση. Η σημερινή πάντως είναι η πρώτη διαδικασία στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος 5 εκατ. νέοι εκλογείς, κυρίως νέοι κάτω των 35 ετών.

Η Μπατσελέτ εμφανίζεται να έχει μετακινηθεί λίγο πιο αριστερά στο πολιτικό φάσμα μετά τη λήξη της πρώτης της θητείας, προβάλλοντας αιτήματα των φοιτητών και των εργαζόμενων. Ορισμένες από τις κοινωνικές πολιτικές της, όπως η νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις και η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, θα αποτελούσαν βαθιές τομές στην ιδιαίτερα συντηρητική κοινωνία της Χιλής.

Η παιδεία παραμένει στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης, καθώς οι φοιτητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν πλέον δύο χρόνια σχεδον αδιάκοπων κινητοποιήσεων αξιώνοντας δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση. Πολλοί από τους 13 εκατ. εκλογείς (επί συνόλου πληθυσμού 16,5 εκατ.) καλούνται να ψηφίσουν σήμερα επρόκειτο να προσέλθουν σε 1.371 εκλογικά τμήματα, στην πλειονότητά τους γυμνάσια, πολλά εκ των οποίων τελούσαν υπό κατάληψη από μαθητές που απαιτούν μεταρρύθμιση στην παιδεία αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία την Πέμπτη. Τα εκλογικά τμήματα φρουρούν 6.000 στρατιώτες.

TAGS